Noul An Bisericesc începe mâine, 1 septembrie
Spre deosebire de Anul Nou civil, care începe în ziua de 1 ianuarie, Anul Bisericesc începe la 1 septembrie. Data de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evreii care sărbătoreau atunci anul civil, având zi de odihnă şi aducând Domnului ardere de tot.
Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.
Conform calendarului iudaic, intrarea lui Hristos în sinagoga din Nazaret s-a petrecut în luna a şaptea, numită Tişri – septembrie (Luca 4,14-19). Primele cuvinte ale lui Hristos, rostite în sinagoga din locul său natal au anunţat marea operă mântuitoare pentru neamul omenesc: „Duhul Domnului peste Mine, pentru ca M-a uns ca să binevestesc săracilor, să vestesc anul milei Domnului” (Luca IV, 18-19). (Citește aici mai multe detalii)
Anul bisericesc este împărțit în trei mari perioade care gravitează în jurul slăvitului praznic al Învierii Domnului:
- Perioada Triodului (perioada prepascală) – triodul ține zece săptămâni și se încheie în Sâmbăta Mare;
- Perioada Penticostarului (perioada pascală) – penticostarul începe din ziua Paștilor și ține până în Duminica Tuturor Sfinților (a 8-a după Paști);
- Perioada Octoihului (perioada postpascală) – tot restul anului bisericesc, din lunea de după Duminica Tuturor Sfinților și până în Duminica Vameșului și Fariseului, este perioada Octoihului.
Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica noastră a rânduit să facă pomenirea Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul din Dobrogea, cel care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.