„Nu există măsură pentru binele pe care suntem chemaţi să-l înfăptuim“

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

„Nu există măsură pentru binele pe care suntem chemaţi să-l înfăptuim“

Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a fost prezent duminică, 6 iulie 2014, în mijlocul credincioşilor din comuna Mănăstirea Humorului, unde a săvârşit sfinţirea paraclisului bisericii din localitate şi a oficiat Sfânta Liturghie arhierească.

Curtea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din comuna Mănăstirea Humorului a fost plină duminică de credincioşii veniţi să participe la dubla sărbătoare generată de prezenţa arhiereului locului şi a soborului ales şi de sfinţirea unui nou locaş de cult. După târnosirea Paraclisului cu hramul „Sfinţii Români“, s-a săvârşit Sfânta Liturghie de către IPS Părinte Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, pe un podium special amenajat în incinta aşezământului religios. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al parohiei.

La sfârşitul slujbei, IPS Părinte Pimen a ţinut cuvânt de învăţătură, în care a subliniat importanţa, în vederea mântuirii, a recunoaşterii şi a mărturisirii propriilor păcate: „E mare lucru să recunoşti cum eşti de fapt, adică nevrednic. Scrie un părinte al Bisericii, Sfântul Isaac Sirul, că cel care îşi recunoaşte păcatele şi le mărturiseşte este mai mare decât cel care înviază morţii. Iată deci ce înseamnă căinţa şi recunoaşterea stării personale de păcătoşenie. În credinţa noastră creştin-ortodoxă nu există măsură pentru binele pe care suntem chemaţi să-l înfăptuim. De aceea, nu putem spune că dacă am făcut o oarecare faptă, avem certitudinea mântuirii, ci permanent trebuie să ne rugăm, să facem faptele cele bune şi să ne căim. Chiar dacă rostim aceleaşi rugăciuni în fiecare dimineaţă şi seară, de foarte multe ori simţim că le citim pentru prima dată şi acest lucru se întâmplă pentru că greşim în tot ceasul şi în tot locul, iar cugetul ne îndeamnă să ne cerem iertare“.

La finalul Sfintei Liturghii, după cuvântările părintelui Aurel Goraş, protopop al Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, şi ale pr. ic. stavr. Gheorghe Velniciuc, parohul din Mănăstirea Humorului, toţi credincioşii prezenţi  au luat parte la o agapă oferită de Comitetul parohial.

Biserica Parohiei Mănăstirea Humorului este o construcţie de zid, în stil moldovenesc ştefanian, amplasată aproape de centrul comunei. Lucrările de înălţare au  început în 1974 şi s-au încheiat în 1984, când a fost şi sfinţită. Sfântul locaş are un singur hram, „Adormirea Maicii Domnului“. Este pictat în interior de fraţii Moroşan, în stil bizantin. Pe lângă biserica propriu-zisă, complexul parohial mai cuprinde  paraclisul, casa de prăznuire şi clopotniţa.