„O bună pastoraţie a tinerilor se face în mod special tocmai prin mărturisirea şi vocea tânărului“
Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ a găzduit miercuri şi joi cea de-a II-a ediţie a Colocviului pastoral pentru tineret. Tot joi, a avut loc şi consfătuirea anuală a Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan cu directorii de la seminariile din Arhiepiscopia Iaşilor. Atât participanţii la colocviu, cât şi directorii de seminarii teologice au participat şi la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Teofan în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ a seminarului nemţean.
La Colocviul pastoral pentru tineret au participat 50 de preoţi din Eparhia Iaşilor care sunt implicaţi în activităţi pastoral-misionare cu tinerii din parohie. De asemenea, au participat şi câţiva membri ai Asociaţiei Tineretul Ortodox Român (ATOR) - filiala Iaşi. În cele două zile ale întrunirii, s-a făcut o prezentare a realizărilor din anul trecut şi s-au propus proiecte ce urmează a fi puse în practică în 2016. De asemenea, s-a vorbit despre dificultăţile pe care preoţii le întâmpină în ceea ce priveşte lucrul cu tinerii.
„Ne-am dorit să-i aşezăm împreună pe aceşti preoţi pentru a-şi împărtăşi unii altora proiectele, experienţele şi modul de a lucra cu tinerii în mod eficient. Totodată, am dorit să le împărtăşim şi noi, cei de la Centrul eparhial, viziunea pe care ne-a încredinţat-o Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan în acest sens, anume formarea unei generaţii de tineri care să fie mădulare vii în Trupul Bisericii, care să cunoască foarte bine credinţa noastră ortodoxă şi care să aibă puterea să o mărturisească şi celor din jur. O bună pastoraţie a tinerilor se face în mod special tocmai prin mărturisirea şi vocea tânărului, care vorbeşte la acelaşi nivel cu ei şi ajunge la unele lucruri şi sentimente unde preotul nu are acces“, ne-a declarat protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor.
În mijlocul participanţilor la acest colocviu a fost prezent marţi seară şi IPS Părinte Mitropolit Teofan, care le-a dat câteva sfaturi celor implicaţi în activităţile cu tinerii: „Dumnezeu iubeşte mai mult un păcătos care se pocăieşte decât un drept care se laudă cu dreptatea lui. Apelul meu către voi este să nu vă socotiţi mai presus decât alţi preoţi care nu săvârşesc lucrarea voastră. Vă îndemn să vă plasaţi în logica înţelepciunii celei de Dumnezeu vădită, şi nu în cea care reiese din iscusimea înţelepciunii acestei lumi - îmi fac treaba, sunt corect, am lucări cu tinerii etc. Să vă dea Dumnezeu putere să ziceţi după toate cele săvârşite - rugăciune, post, renunţare la propriile preocupări - că sunteţi totuşi slugi nevrednice. Doar aşa ne încadrăm în logica duhovnicească a lucrurilor. Altfel, rămânem în zona «activismului pastoral», după cum afirma părintele Alexander Schmemann. Vom contabiliza toate realizările făcute în pastoraţie, ne vom lăuda - dacă nu în public, în sufletul nostru cu ele - şi îi vom judeca pe cei care nu fac asemenea nouă“.
Atât preoţii, cât şi tinerii prezenţi în aceste două zile la Seminarul Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ au apreciat discuţiile avute, pe care le-au considerat de folos în ceea ce priveşte îmbunătăţirea activităţilor pastoral-misionare cu tineretul în parohie.
„Lucrarea cu tinerii îi ajută şi pe preoţi“
„În cele şase sesiuni ale întâlnirii s-au abordat teme precum De ce lucrez cu tinerii?, Care sunt roadele acestei lucrări?, Ce aşteaptă tinerii de la preoţi?, Care sunt piedicile preoţilor în lucrul cu tinerii?, Cum le depăşim?, precum şi modul concret în care se poate realiza un proiect de activitate cu tinerii din parohie sau din filiala ATOR. La toate aceste sesiuni, părinţii au încercat să vadă realitatea aşa cum este ea. De exemplu, un părinte a spus că lucrează cu tinerii pentru că aceştia îl ajută să se smerească, pentru că tinerii recunosc repede ceea ce este artificial, ceea ce este fals şi sancţionează fără reţinere. Aşadar, lucrarea cu tinerii îi ajută şi pe preoţi. Un alt părinte a spus că mai întâi trebuie să oferim tinerilor, pentru ca mai apoi să fim în măsură să le cerem ceva. Totodată, părinţii şi-au dat seama că tinerii au nevoie să fie ascultaţi fără a fi judecaţi şi aşteaptă să fie valorizaţi. Una dintre piedicile cele mai discutate în sesiuni a fost aceea a discursului predicatorial, şablonat, la care apelează mulţi dintre preoţi şi care îi face reticenţi pe tineri. La această provocare părinţii au găsit ca soluţii prezenţa preotului în «stradă» pentru cunoaşterea realităţii cu care se confruntă tinerii, rugăciunea arzătoare pentru tineri, adaptarea limbajului prin lectură diversificată, informare media, lectură de duh şi chiar tăcerea, dacă simt că nu au nimic de spus“, ne-a mărturisit Andrei Grosu, membru ATOR Iaşi, participant la colocviu.
În dimineaţa zilei de joi, participanţii la colocviu, precum şi directorii de seminarii teologice din Arhiepiscopia Iaşilor au participat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Teofan în Biserica „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul“ a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ. La finalul slujbei, ierarhul a adresat un scurt cuvânt celor prezenţi: „Îl rugăm pe Hristos Domnul să ne dăruiască puterea binecuvântării Sale pentru a rămâne statornici în dreapta credinţă, pentru a vieţui cât mai autentic şi cât mai frumos în această lume, înţelegând marele adevăr că lumea este calea noastră către Împărăţia Cerurilor. Să dăruiască Dumnezeu putere directorilor şi profesorilor din seminariile noastre, ca ei să găsească calea cea mai potrivită astfel încât elevii, înţelepţiţi şi corect îndrumaţi, să slujească curat şi curajos Biserica lui Hristos şi mărturisirea Evangheliei. Să dăruiască Dumnezeu preoţilor capacitate lăuntrică şi forţă duhovnicească ca să-L aducă pe Hristos în mijlocul parohiei, în mijlocul enoriaşilor tineri sau mai în vârstă, care, împreună cu slujitorii altarelor, formează Biserica cea vie, trupul tainic al lui Hristos“.
„Aceste întâlniri anuale cu Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan au darul de a conecta viziunea Bisericii la actul educaţional“
La rândul său, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul seminarului nemţean, şi-a exprimat bucuria şi mulţumirea de a găzdui cele două întruniri importante referitoare la pastoraţia tinerilor.
După Sfânta Liturghie a urmat consfătuirea directorilor de seminarii cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Detalii despre aspectele abordate în cadrul acestei întâlniri am aflat de la părintele arhimandrit Hrisostom Rădăşanu, consilierul educaţional al Arhiepiscopiei Iaşilor: „Eparhia noastră este binecuvântată de Dumnezeu cu mai multe seminarii teologice, atât de băieţi, cât şi de fete. Aceste întâlniri anuale cu Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan au darul de a conecta viziunea Bisericii la actul educaţional. Acest lucru este necesar pe de o parte pentru că în seminariile teologice se pregătesc viitorii slujitori ai Bisericii, care vor fi nevoiţi să facă faţă unor provocări diverse, iar pe de altă parte, în faţa acestor provocări nu putem oferi un răspuns decât stând împreună şi fiind solidari modelului de slujire pe care ni l-a lăsat Mântuitorul Iisus Hristos. De aceea, cred că întâlnirea aceasta cu directorii seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iaşilor ne-a făcut să ne simţim mai solidari în prezenţa lui Dumnezeu şi mai solidari cu experienţa de viaţă pe care o presupune seminarul teologic. Ne dorim pe viitor ca astfel de întâlniri să se îndesească pentru că pregătirea viitorilor slujitori ai sfintelor altare este, prin excelenţă, una dintre activităţile de care un arhiereu trebuie să se îngrijească în eparhia sa. Ne bucurăm că am găsit receptivitate atât din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, cât şi din partea părinţilor directori“.