O carte despre Spovedanie ca mărturie a interdisciplinarității în cunoaștere umană

Prezentare de carte

O carte despre Spovedanie ca mărturie a interdisciplinarității în cunoaștere umană

    • O carte despre Spovedanie ca mărturie a interdisciplinarității în cunoaștere umană
      O carte despre Spovedanie ca mărturie a interdisciplinarității în cunoaștere umană

      O carte despre Spovedanie ca mărturie a interdisciplinarității în cunoaștere umană

Lectură de rigoare pentru studenții în teologie și preoți, indiferent de vârstă și experiență. Poți să fii sau nu de acord cu autorii, dar nu poți nicicum să nu-i citești. Era momentul ca pe masa de studiu a teologului român să se așeze și o astfel de reconstrucție e teologiei Spovedaniei.

La vremea de acum, a spovedaniilor și așteptării, îngăduiți semnalarea unui volum nou și extrem de util în înțelegerea spiritualității Ortodoxiei. A apărut îngrijit de Părinții  Vasileios Thermos și Stephen Muse, în traducerea excelentă a lui Valentin-Radu Trandafir, volumul: „Cuvinte în Duhul. Perspective pastorale despre Taina Spovedaniei” (Editura Doxologia, Iași, 2021, 384 pg.). Pentru a înțelege mai bine marea provocare a acestui volum, vă trimit mai întâi spre finalul lui. Există în carte un capitol de prezentare, numit Colaboratori (pp. 379-384). Veți citi date despre autorii studiilor din volum, episcopi, preoți și diaconi, experți în terapie și comunicare, specialiști în medicină. Dar mai ales oameni de slujire care își pun la dispoziția noastră toată cultura duhovnicească a întâlnirii cu Dumnezeu și oamenii din Taina Spovedaniei. Nu este vorba de un simplu manual, ci de o carte a experiențelor și fondărilor de sens în cercetarea sufletului tău și al celuilalt, în acordarea sprijinului coerent și fidel Tradiției omului în balans duhovnicesc, în dezorientare mascată și zdrobită în durere.

Pentru frumusețea conținutului, vă propun cuprinsul fără a avea pretenția, nici o clipă, că unei astfel de cărți îi trebuie făcută prezentare: Introducere (pp. 7-21); Partea I. Fundamentele teologice ale Tainei Spovedaniei: 1. Taina Împăcării – Arhim. Zaharia Zaharou de la Essex (pp. 23-45); 2. Despre monahi, tăcere și Părinți duhovnicești – Episcopul Alexis Trader (pp. 46- 68); 3. Ucenici în Taina Spovedaniei – Arhimandritul Elisei, starețul Mănăstirii Simonopetra (pp. 69- 84); 4. Adaptarea Sfintelor Canoane la Taina Spovedaniei – Arhim. Grigorios Papathomas (pp. 85-108); Partea a II-a. Persoana Duhovnicului: 5. Relația dintre preot și penitent – Episcopul John Abdalah (pp. 109-123); 6. Luând ștergarul și Crucea. Cum să fii smerit, să dai sfaturi duhovniceștii și să nu faci rău – Diacon Stephen Muse (pp. 124-155); 7. Preotul ca mijlocitor – Protoprezbiter Panayotis Papageorgiou (pp. 156-165); 8. Pregătirea Duhovnicului – Dimitrios Karagiannis (pp. 166- 187); Partea a III-a. Psihologia contemporană și Taina Spovedaniei: 9. Despre șamani, duhovnici și psihoterapeuți – Arhim. Chrysostom Tympas (pp. 189-215); 10. Taina Spovedaniei ca formare a persoanei – Protoprezbiter Evangelos Ganas (pp. 216- 243); 11. Personalizarea Tainei Spovedaniei – Protoprezbiter Vasileios Thermos (pp. 244- 259); 12. Când psihopatologia poartă mască duhovnicească – Arhim. Athanasios Paravanthos (pp. 260-285); 13. Taina Spovedaniei și tulburările mintale – Protoprezbiter Adamatios Avgoustides (pp. 286- 301); 14. De ce psihoterapia nu poate înlocui Taina Spovedaniei – Preot Timothy Pavlatos (pp. 302- 329) și 15. Când Părintele Duhovnicesc abordează erosul și sexualitatea – Protoprezbiter Nikolaos Doulgeris (pp. 330-359).

Desigur că dispunem de o amplă Bibliografie selectivă (pp. 368-378) importantă și prin prisma ideii că tematica poate fi dezvoltată încă foarte mult și că astfel de antologii de abordare interdisciplinară pot construi eșafodajul unor cercetări de marcă în domeniul teologiei pastorale ori a științelor conexe: psihologie ori sociologie pastorală.

Sunt cincisprezece autori care ne vorbesc în limbajul abordării practice, dar și prin prisma propriei linii teologice a unei Biserici Ortodoxe mereu în dezvoltare și totuși mereu în conservare. Scaunul Spovedaniei este așezat în laboratorul cunoașterii și provoacă. Lectură de rigoare pentru studenții în teologie și preoți, indiferent de vârstă și experiență. Poți să fii sau nu de acord cu autorii, dar nu poți nicicum să nu-i citești. Era momentul ca pe masa de studiu a teologului român să se așeze și o astfel de reconstrucție e teologiei Spovedaniei.

Sursa: tribuna.ro

Citește despre: