O copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” a ajuns la Parohia Silișcani

11 Februarie 2020 14:08 Arhiepiscopia Iaşilor

O copie a icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” de la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos a fost adusă duminică, 9 februarie 2020, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” din Silișcani, județul Botoșani.

Icoana, adusă cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a stat câteva zile la Mănăstirea Sângeap-Basaraba din județul Iași, cu încredințarea și binecuvântarea părintelui stareț Gavriil Alexa, fiind adusă apoi duminică, pe 9 februarie, la Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Silișcani. Înainte de a se închina la icoana Maicii Domnului, la îndemnul părintelui paroh Andrei Manolea, credincioșii parohiei, într-un număr foarte mare, s-au împărtășit cu Sfintele Taine la Sfânta Liturghie.

Cu această ocazie, sute de credincioși, alături de un sobor de preoți și diaconi, au participat la procesiunea de primire a icoanei, procesiune oficiată de către starețul Mănăstirii Popăuți, părintele arhim. Ioan Harpa, exarhul județului Botoșani.

Evenimentul religios a început la ora 17.00, iar credincioșii, alături de preoții și monahii prezenți, au citit Acatistul Maicii Domnului „Pantanassa”. Momentul de sărbătoare duhovnicească a fost încheiat cu predica rostită de părintele Ioan Harpa, care le-a vorbit despre importanța lucrării Maicii Domnului în viața creștinilor, dar și despre importanța cinstirii icoanelor. Aducerea icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Pantanassa” se înscrie într-o veche tradiție a înaintașilor noștri, care-și manifestau astfel evlavia față de odoarele care se aflau la Locurile Sfinte.

Sfânta icoană a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu „Pantanassa” a fost adusă la Mănăstirea Vatoped de către fericitul Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti. Icoana este cunoscută pentru minunile săvârșite, mai ales pentru vindecarea persoanelor care suferă de cancer. Icoana originală care o înfățișează pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este zugrăvită pe lemn, fiind realizată în secolul al XVII-lea. (Pr. Andrei Manolea)

Ultimele din categorie