O delegație a Patriarhiei Române va participa la deshumarea Părintelui Petroniu Tănase
O delegație a Patriarhiei Române va participa joi, 27 aprilie, la deshumarea Părintelui Petroniu Tănase, care va avea loc la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.
Din delegație fac parte Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, Arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale, Părintele Ionuț Corduneanu, Vicar administrativ patriarhal, Părintele Consilier patriarhal Michael Tița, care coordonează Sectorul relații bisericești, interreligioase și comunități externe bisericești al Patriarhiei Române, și Arhid. Dumitru Ojog. Delegația este însoțită de o echipă Trinitas TV.
Deshumarea va avea loc joi, după Sfânta Liturghie arhierească.
La Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei din 28 septembrie 2022, Părintele Patriarh Daniel a anunțat că Patriarhia Română va solicita Patriarhiei Ecumenice să-i treacă în rândul sfinților pe părinții aghioriți de origine română Petroniu Tănase și Dionisie Ignat.
Dreptul de a canoniza aparține Bisericii locale unde acea persoană și-a trăit ultima parte a vieții și a trecut la Domnul, a precizat Patriarhul României.
Scopul este ca acești părinți să fie cinstiți în mod deosebit în 2025, alături de „ceilalți 12 sau 13 preoți de mir și preoți de mănăstire care au fost duhovnici și mărturisitori în perioada comunistă”, a explicat Preafericirea Sa. Aceste canonizări sunt pregătite pentru a marca aniversarea a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române.
Repere biografice
Părintele Petroniu Tănase s-a născut în 1914 la Farcașa, județul Neamț, într-o familie cu opt copii. Mai târziu a relatat despre viața sfântă a mamei sale.
Viitorul Părinte Petroniu s-a închinoviat în obștea Mănăstirii Neamț, unde a fost călugărit în 22 septembrie 1942.
În perioada studiilor de Teologie, Matematică și Filozofie de la București, a stat la Mănăstirea Antim. În 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale. În această perioadă a lucrat și ca secretar al Patriarhului Nicodim.
După ce s-a întors la Neamț, în 1959, regimul comunist a dat un decret care obliga toți monahii care nu erau foarte vârstnici să părăsească mănăstirile. Dar în 1964 s-a putut alătura obștii de la Sihăstria Neamțului.
În 1978 s-a mutat la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos, unde, în 1984 a fost ales egumen, contribuind la renașterea comunității.
A plecat la Domnul în 22 februarie 2011.
„Viața nu se-ncheie în cimitir, ci abia de acolo începe!”
„Oamenii se sperie de moarte, le e teamă, le e frică de ea. Dumnezeu însă a desfiinţat spaima de moarte. Moartea este un fenomen natural”, spunea Părintele Petroniu Tănase. „Oamenii se sperie de ea când simt că tot ceea ce au strâns în lumea aceasta nu este îndeajuns ca să-i scape de moarte.”
„Trăiri păcătoase, vrăjmășii, dezbinări, ură, beție, lăcomie, toate păcatele astea, dacă omul nu s-a curățit de ele, rămân imprimate în ființa și sufletul lui. Și, când va învia, trupul lui va fi îmbibat de aceste multe lucruri rele. Și va trebui să se târască cu ele în vecii vecilor. Aceasta-i nefericirea și nenorocirea veșnică”, adăuga el.
„Viața nu se-ncheie cu moartea, în cimitir, ci abia de acolo începe!”
Sursa: basilica.ro