O generație de elevi la moment aniversar. Un itinerar zugrăvit în cuvinte

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

O generație de elevi la moment aniversar. Un itinerar zugrăvit în cuvinte

Dând timpul înapoi, chiar cu mai bine de 20 de ani, nu putem decât să remarcăm strânsa legătură dintre Biserică-școală-comunitate. Fapt evidențiat prin așezarea instituțiilor/caselor. 

Motto„Timp, încotro mergi/ Spre ce meleaguri noi, grăbit alergi/ Cum, poți într-o zi/ Să schimbi în oameni mari niște copii?”

 

Celebrul Nae Ionescu, personalitatea care a marcat constructiv o întreagă generație, cu studenți renumiți, între care: Vasile Băncilă, Constantin Noica, Mircea Eliade și Emil Cioran, spunea cândva, într-un discurs celebru, intitulat Împlinirea prin tineri, că substantivul împlinirea va fi caracterizat, atunci când se referă la tineri, de patru elemente: realism, autohtonism, ortodoxie și patriotism. 

Gândindu-ne la celebrul om de cultură, am considerat oportun ca acest corolar să fie sintetizat în catrenul din motto-ul de la început, referitor la timp. Timpul, odată cu trecerea lui, ne responsabilizează să trăim cuviincios, să fim promotori ai valorilor autohtone, veritabili ambasadori ai moștenirii culturale a trecutului, expuse în prezent, dar oglindită în viitor. Mai mult, ne dorim ca ortodoxia și patriotismul să caracterizeze aceste generații care, privind cu luare aminte la trecut, să aducă lumină în viitor.

Cu aceste gânduri și cu nostalgia anilor de gimnaziu am reunit elevii de altă dată - Promoția 2003 - cu profesorii care ne-au deschis drumul spre tainele vieții.

Ne amintim cu apreciere de străluciții noștri profesori, însă cu gratitudine de acei profesori care au atins simțămintele noastre umane. Întâlnirea a avut loc într-o zi frumoasă de toamnă, la Boroaia și a debutat cu slujba de Te Deum urmată de pomenirea celor care astăzi nu mai sunt dar au avut harul de a ne îndruma atât de frumos.

Dând timpul înapoi, chiar cu mai bine de 20 de ani, nu putem decât să remarcăm strânsa legătură dintre Biserică-școală-comunitate. Fapt evidențiat prin așezarea instituțiilor/caselor. Orice boroian își aduce aminte cum, lângă biserică era școala, iar pe același drum se aflau și casele profesorilor (menționăm cu drag și recunoștință fam. prof. Constantin și Elena Berariu, fam. prof. Ioan și Valeria Balaban, fam. prof. Leon și Mura Boicu, fam. prof. Alexandru și Eleonora Țărănița, fam. prof. Costache și Elena Monoranu, fam. prof. Emil și Elena Frunză, fam. prof. Mihai și Mina Acatrinei, dna prof. Aurora Groza, Dna ed. Maria Andreica, fam prof. Andrioaia, fam. prof. Petrescu, prof. director Alexandru Muraru, fam prof. Gheorghe Manoliu, fam prof Covataru, fam prof Grigoraș). Astfel, copiii își proiectau viitorul având ca repere acești dascăli, înconjurați și de reperele morale statornicite în Biserică.

Ei au avut și încă au menirea de a ne educa, de a ne învăța, de a ne da o bogată învățătură sufletească, de a fi modelele noastre.

Și, dacă luăm aminte la cuvântul Sfântului Apostol Pavel: „Dați, deci, tuturor cele ce sunteți datori: celui cu darea, darea; celui cu vama, vamă; celui cu teama, teamă; celui cu cinstea, cinste.”, datori suntem să recunoaștem meritele celor care au vegheat la urcușul nostru către starea de om, de trestie gânditoare.

Reuniunea, la care, invitat de onoare a fost domnul primar al comunei Boroaia, ing. Vasile Berariu, care a transmis și un cuvânt de felicitare, a culminant cu strigarea catalogului de către domnii diriginți, respectiv: prof. Gheorghe Monoranu și prof. Mihai Acatrinei. Iar cei care au depășit emoțiile momentului, au împărtășit amintiri/realizări/bucurii. În esență, acestea au fost obiectivele principale ale întâlnirii: de a povesti, de a evoca toate întâmplările frumoase (sau cele mai poznașe), de a ne revedea după atâția ani.

Aducem mulțumiri tuturor celor care au răspuns „prezent” la această întrunire/sărbătoare și care ne-au împărtășit și câteva gânduri/amintiri în calitate de profesor (Acatrinei Mihai, Acatrinei Mina, Berariu Maria, Berariu Silvica, Maxim Silvia, Meleștean Georgeta Miron Geta, Monoranu Maria, Monoranu Gheorghe, Parfenie Victoria, Pei Cristina, Pricope Marta) sau de coleg/colegă (Baltag Cătălina, Crețu Ionela, Crețu Ionuț, Curcă Andreea, Damian Felicia, Drăniceru Andrei, Didea Răzvan, Dumitrașcu Adriana, Florea Cătălin, Gaube Adrian, Manciuc Dragoș, Monoranu Oana, Murariu Cătălina, Murariu Oana, Murărescu Iuliana, Năstase Roxana, Olaru Elena, Patrolea Alexandra, Pavăl Constantin, Pintilie Bogdan, Stănică Ioachim- Nuțu și nu în ultimul rând inițiatorul și moderatorul evenimentului Maxim Silviu).

La final, nu putem decât să reamintim vorbele poetului Nichita Stănescu: „Dacă timpul ar fi avut frunze, ce toamnă!”.

Cu dorul unei viitoare revederi,

Fam. pr. Maxim Silviu și prezbitera Anca

Citește despre: