„O Limbă. Un Neam. O Credință” - miniproiect desfășurat la Parohia Sadova II

27 Februarie 2021 15:44 Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Pe întreg parcursul lunii februarie, la Parohia „Sfântul Nicolae” din localitatea Sadova, copiii și tinerii reuniți în grupul de cateheză„Nikolaos”, coordonat de pr. paroh Mîndrilă Simion, au desfășurat miniproiectul „O Limbă. Un Neam. O Credință”. Miniproiectul se desfășoară sub auspiciile „Anului omagial al pastoraţiei românilor din afara României (de pretutindeni)” și va participa la Concursul național catehetic „Biserica - familia tuturor românilor”.

În ciuda condițiilor  dificile cauzate de pandemia Covid19, copiii și tinerii parohiei sucevene s-au mobilizat pentru a fi mai aproape de românii din diaspora sau mai aproape de românii aflați în proximitatea granițelor țării, pentru a se cunoaște și a relaționa cu tinerii de vârsta lor din alte comunități românești, pentru a împărtăși gânduri, trăiri și, în același timp, să arate că limba și credința constituie legătura cea mai profundă dintre toții românii, indiferent de locul în care trăiesc.

Mai multe detalii despre activitățile desfășurate în cadrul miniproiectului „O Limbă. Un Neam. O Credință”, ne-a oferit pr. paroh Mîndrilă Simion: „Ne-am apropiat de o comunitate de români vrednici din Bucovina de Nord, Iordănești, mai precis de Parohia «Sfântul Nectarie de la Eghina», păstorită de către preotul Moroz Gheorghe, dar și de școala din localitate, cu cadre didactice dedicate studiului. Am aflat că tinerii români ar avea nevoie de carte în limba maternă (română) și că le-ar fi de mult folos manuale de Religie, dar și beletristică. Micii noștri bucovineni s-au mobilizat și, manageriind la maximum resursele proprii, au reușit într-un timp scurt să confecționeze mărțișoare multicolore, au împletit brățări, au făcut felicitări, quilling, suporturi pentru lumânări, obiecte decorative și…prăjituri de casă. Toată munca și efortul lor s-a concretizat într-o sumă frumoasă de bani. Bani pe care i-am investit în «Cuvânt» (manuale și auxiliare de Religie pentru clasele I-VIII), «Cuvânt» care transmite simțământ și fior hristic și românesc”.

„Duminică, 21 februarie, ne-am «întâlnit» online cu frații de o credință, de-o limbă și de-un neam, unde ne-am convins că Biserica lui Hristos este vie și trăitoare, este puternică și încrezătoare în lucrarea de mântuire adusă de Izvorul Vieții. Ne-am despărțit cu o promisiune: aceea  de a ne vedea nu numai în mediul virtual, ci și fizic, într-o împreună slujire euharistică și comuniune de frăție românească”, a adăugat parohul de la Sadova II.

Nu au lipsit nici mărturiile participanților. Ana Maria din Iordănești a subliniat că „Tinerii frecventează biserica, vin la corul bisericii și e o bucurie să ne vedem”, iar Irina din Sadova a adăugat: „Mă bucur că am reușit să ne vedem și sperăm să ne întâlnim și fizic”.

Implicați în miniproiect au fost și profesoara Mîndrilă Lidica Mihaela de la Școala Profesională Specială din Câmpulung Moldovenesc, precum și cei de la Asociația Cultural Umanitară „Nikolaus” - Sadova, care au susținut material și logistic activitățile desfășurate.

Ultimele din categorie