O lună de poveste în Parohia „Sfântul Gheorghe” din Londra

Luna decembrie a fost o lună de poveste în Parohia „Sfântul Gheorghe” din Londra: cuvinte cu putere multă, oameni care se bucurau de Nașterea Mântuitorului, copii repetând colinde.

De Ziua Națională, în parohie a răsunat Imnul României, cântat cu trăire deosebită de participanții la Sfânta Liturghie. Un pic mai târziu, cei mai mici românași au prezentat momente deosebit în cadrul serbării cu ocazia Zilei României.

Parohia „Sfântul Gheorghe” organizează regulat seri duhovnicești și conferințe în perioadele de post, aşa cum a fost şi Postul Crăciunului din anul pe care l-am încheiat. Astfel, luna decembrie a debutat sub semnul înțelepciunii, având ca invitat pe ieromonahul Damaschin Grigoriatul, unul dintre puţinii părinţi greci athoniţi cunoscători de limba română.

Părintele Damaschin este cunoscut şi pentru misiunea ortodoxă în Africa. De mai bine de douăzeci de ani părintele merge câte jumătate de an în Congo, Burundi sau Rwanda. În restul timpului este la mănăstirea de metanie, tălmăcind în swahili cărţi duhovniceşti şi de cult. De asemenea, părintele cutreieră lumea largă în încercarea de aduna bani pentru ridicarea de biserici, baptisterii, şcoli sau spitale în Africa. A învăţat singur limba română, traducând mai apoi în greacă cărţi ale Părinţilor Cleopa Ilie, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Dometie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase sau Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Părintele Damaschin a susținut conferința „Mărturisirea dreptei credințe, astăzi - De la misiunea în Africa vrăjitorilor la experiența duhovnicească athonită” pe data de 7 decembrie, despre adevăratele și folositoarele minuni, despre vrăjitorie, despre secte și magie, dreapta credință, post și multe alte subiecte folositoare.

În apropierea Crăciunului, șezătoarea parohiei „Hristos se naște, slăviți-l” a fost deschisă în zgomote de zurgălăi și glasuri cristaline ale copiilor de la Școala Românească „Sfinții Brâncoveni”, care au încântat auditoriul cu colinde tradiționale românești. Cei mici au pregătit apoi lănțișoare pentru brad, felicitări și globuri de Crăciun și coronițe din crengi de brad și flori.

Părintele paroh Constantin Popescu a vorbit celor prezenți despre despre semnificația Nașterii Domnului, subliniind cum anume trebuie să întâmpine creștinii această sărbătoare, o sărbătoare a iubirii lui Dumnezeu față de om, pentru care S-a și întrupat Mesia Hristos în lume.

Tonul șezătorii a fost dat de mini-concertul stranei parohiei: cei care dau răspunsurile duminică de duminică au pregătit de această dată colinde si cântece de stea de o profunzime aparte, sub conducerea lui Iulian. Corul Nepsis Londra nu s-a lăsat mai prejos și au adus Vestea Nașterii Domnului tot prin colinde, pregătite sub atenta îndrumare a lui Adrian, redescoperind parfumul copilăriilor de odinioară, când în Ajun se pleca la colindat. Șezătoarea a devenit internațională prin participarea corului condus de protopsaltul Angelos Achtinoudis, care ne-a cucerit cu colinde grecești, bijuterii bizantine care au făcut să răsune Biserica.

Nepticii au pregătit un moment inedit, o șezătoare veselă: „De la lume adunate şi-napoi în lume date”, încercând să le reamintească românilor din Londra cum se adunau țăranii de odinioară în serile de iarnă, după terminarea muncilor din gospodărie, „la gura sobei și la lumina unei lămpi, într-o casă apropiată (de regulă în casa unei văduve singure cu care fetele se tocmeau), își torceau fuiorul de cânepă și caierul de lână”. Grupul de fete și flăcăi au mimat că lucrează, au cântat, au povestit și jucat anumite jocuri sociale.

Momentul-surpriză pregătit de organizatori a constat în implicarea publicului pentru a cânta câteva colinde. Într-un glas și în aceeași suflare au răsunat „Domn, Domn să-nălțăm”, „Moș Crăciun”, „O, ce veste minunată” și „Cuvine-se cu adevărat…”.

O lună de poveste, renaștere spirituală și emoții la superlativ - iată trăirile din Parohia „Sfântul Gheorghe” Londra, trăirile creștinilor care deși colindă pe meleag britanic, poartă România mereu în suflete.

Ultimele din categorie