O nouă etapă a proiectului „Valori culturale româneşti“
În perioada 21-23 octombrie, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi are loc a VI-a ediţie a proiectului educativ interjudeţean „Valori culturale româneşti“.
În perioada 21-23 octombrie, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi are loc a VI-a ediţie a proiectului educativ interjudeţean „Valori culturale româneşti“. Proiectul este derulat de Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ din Iaşi în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ. În sala de festivităţi a Colegiului „Mihai Eminescu“ a avut loc deschiderea oficială a celei de-a VI-a ediţii. Au susţinut alocuţiuni: prof. de istorie Sorin Sitea, prof. Gabriela Sândulescu, directorul Colegiului „Mihai Eminescu“ Iaşi, pr. Sebastian Teacu, inspector eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor, conf. dr. Bogdan Neculau, inspector management educaţional al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi, pr. prof. Alexandru Cristinel Barnea, inspector de religie în cadrul ISJ Iaşi, prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, inspector la disciplina istorie al ISJ Iaşi, pr. Iulian Necula, consilier al Sectorului economic-financiar al Arhiepiscopiei Iaşilor, prof. dr. Mihai Giosan, inspector de religie în cadrul ISJ Neamţ, pr. Viorel Laiu, spiritual în cadrul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamţ, şi reprezentanţi ai altor instituţii implicate. La această etapă participă 80 de elevi, proiectul având trei direcţii: ştiinţifică, cultural-misionară şi sportivă. „Am încercat să oferim o alternativă la orele clasice care se desfăşoară la şcoală. Obiectivul principal este acela de a ne apropia mai mult de valorile autentice, de istoria naţională, de rolul Bisericii Ortodoxe în societate, încercând să oferim acele elemente de identitate de care avem nevoie“, a declarat prof. Sorin Sitea de la Colegiul „Mihai Eminescu“ din Iaşi.
Prof. univ. dr. Florin Alexandru Platon, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, va susţine astăzi, de la ora 10:00, conferinţa „Mai avem nevoie de istorie astăzi?“. Începând de ieri şi până duminică sunt organizate dezbateri, ore interactive. Programul mai cuprinde vizionarea unei piese de teatru şi un meci de fotbal. „În etapa proiectului din acest an au fost integraţi zece copii care provin din familii cu diverse probleme. Prin integrarea lor, încercăm să dezvoltăm spiritul misionar de întrajutorare creştină şi de dialog între tineri“, a adăugat prof. Sorin Sitea. (C. Ciofu)