O săptămână dedicată Sfântei Parascheva (2008)
Săptămâna trecută a fost o săptămână plină de evenimente religioase. Pe 14 octombrie, Biserica Ortodoxă a cinstit-o pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Cu acest prilej, sute de mii de credincioşi din toată ţara şi-au îndreptat paşii spre Iaşi, acolo unde, de 367 de ani, se află moaştele Sfintei Parascheva.
Aceştia au trecut încă de pe 9 octombrie pe la racla cu moaştele sfintei pentru a-i mulţumi şi pentru a-i cere ajutor grabnic. Anul acesta, la sărbătoarea Sfintei Parascheva, când Catedrala mitropolitană din Iaşi, şi-a serbat hramul au fost aduse spre închinare de la Catedrala mitropolitană din Craiova, moaştele Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului.
Un moment impresionat, de înaltă trăire duhovnicească, în cadrul manifestărilor dedicate Sfintei de la Iaşi, l-a constituit procesiunea
de pe 12 octombrie, în cadrul căreia moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sf. Ier. Nifon au fost purtate pe străzile oraşului. La aceasta au participat peste 100 de preoţi şi aproximativ 4000 de credincioşi.
Punctul culminant al sărbătorii l-a constituit Sfânta Liturghie arhierească de pe 14 octombrie oficiată pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei mitropolitane, de 13 ierarhi ai Bisericii noastre în prezenţa a mii de credincioşi, preoţi, maici, oficialităţi locale şi judeţene. Trăirea în credinţă a miilor de pelerini care şi-au îndreptat paşii către Iaşi la mijlocul lunii octombrie a încununat astfel manifestările prilejuite de împlinirea a 600 de ani de la atestarea documentară a oraşului celor şapte coline.
Menţionăm că în aceeaşi zi, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan a primit din partea Primăriei Iaşi titlul de cetăţean de onoare.
Resfinţirea bisericii Mănăstirii Samurcăşeşti
Sărbătoarea dedicată cinstirii Cuvioasei Parascheva a fost un adevărat prilej de bucurie şi pentru maicile de la Mănăstirea Samurcăşeşti, din comuna Ciorogârla, judeţul Ilfov, care împlineşte anul acesta 200 de ani de atestare documentară. Cu prilejul hramului unuia dintre cele trei altare ale mănăstirii, PF Părinte Patriarh Daniel, împreună cu PS Episcop Mihail al Episcopiei Ortodoxe Române din Australia şi Noua Zeelandă şi PS Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a resfinţit biserica mănăstirii care în timpul celui de-al doilea război mondial a adăpostit pentru câteva zile moaştele Sfintei Parascheva.