Olimpiade și olimpici la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț
În perioada 4-7 mai, Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a fost gazda Olimpiadei Naționale de Religie - cultul ortodox, pentru seminarii și licee teologice, clasele IX-XII, competiție organizată de Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Şcolar Județean Neamţ, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și al altor parteneri educaționali – Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și nu numai.
Odată cu încheierea olimpiadelor naționale pe diferite discipline, Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț se află la ceas de bilanț, deoarece și în acest an școlar elevii seminariști, îndrumați de profesorii lor, au obținut rezultate remarcabile.
Astfel, în perioada 16-19 aprilie 2016, în municipiul Baia Mare s-a desfășurat Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei. Elevii de la specializarea Teologie - Patrimoniu cultural care au reprezentat Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamț, pregătiți de către prof. Dan Ţârdea, au impresionat comisia națională de evaluare prin calitatea lucrărilor realizate la secţiunea „Conservare-restaurare bunuri culturale, Patrimoniu cultural - pictură de icoane”, obținând, în urma punctajului final, rezultate foarte bune: Premiul I - Alexandru Irina, din clasa a XII-a, și colegul său, Ştefan-Dănuţ Apetrii, din clasa a XI-a.
Performanţe remarcabile au realizat elevii seminarului nemțean și la Olimpiada Națională de Limbi Clasice, care, anul acesta, a avut loc în municipiul Pitești, între 20-22 aprilie. La secțiunea „Limba greacă” Seminarul de la Mănăstirea Neamț a fost reprezentat de elevii Casian Ursache din clasa a X-a și Dumitru Dalidis din clasa a IX-a, ambii de la secția Teologie Ortodoxă, îndrumați de prof. Ilarion Argatu. După ce la faza județeană cei doi seminariști s-au clasat pe locul I pentru clasa a X-a şi, respectiv, a IX-a, la faza națională elevul Casian Ursache a obținut Premiul III, iar Dumitru Dalidis, Mențiunea I.
Cu aceeași bucurie amintim de elevul Ioan Mera din clasa a IX-a, Teologie Ortodoxă, îndrumat de d-na prof. Elena Laiu, care a primit o mențiune specială la Olimpiada Națională de Limbi Romanice – franceză, desfășurată anul acesta la Piatra Neamț, în perioada 18-22 aprilie 2016, la care au participat 316 elevi din clasele VII-XII, din tot cuprinsul țării.
În perioada 4-7 mai, Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a fost gazda Olimpiadei Naționale de Religie - cultul ortodox, pentru seminarii și licee teologice, clasele IX-XII, competiție organizată de Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Şcolar Județean Neamţ, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț și al altor parteneri educaționali – Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și nu numai. Au participat 120 de elevi din toate seminariile și liceele teologice ortodoxe din România.
Seminarul „Veniamin Costachi” a fost reprezentat de patru elevi, dintre care trei au obținut rezultate deosebite, după cum urmează: Vlad Constantin din clasa a XI-a, secția Teologie Ortodoxă, îndrumat de prof. arhim. Mihail Daniliuc, a obținut Premiul I la disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române; Iuliana Chiperi din clasa a X-a, Teologie Patrimoniu, îndrumată de pr. prof. Viorel Laiu, a obținut Premiul II la disciplina Studiul Noului Testament, iar elevul Dimitrie Cătălin Coșulă, din clasa a IX-a, secția Teologie Ortodoxă, îndrumat de prof. Ilarion Argatu, a obținut un premiu special din partea juriului, la disciplina Studiul Vechiului Testament.
Legat de performanțele olimpicilor de la seminarul nemțean, care și-a serbat anul trecut 160 de ani de existență, părintele profesor Ioan Mihoc, directorul cunoscutei școli teologice ne-a declarat:
„Îi felicităm pe acești tineri merituoși, care, din drag de Dumnezeu și din dorința de a ști cât mai mult, au studiat mai profund la aceste discipline, obținând rezultate remarcabile la concursurile școlare. Orice reușită a lor aduce multă bucurie lor, părinților lor, profesorilor care i-au pregătit, dar și Bisericii lui Hristos, în general, care-i binecuvintează permanent și-i cheamă la slujiri din cele mai înalte. Și noi, conducerea școlii, ne bucurăm de reușita lor și sperăm că Dumnezeu îi va ține permanent în starea aceasta de râvnă pentru cunoaștere, atribut al celor care-L iubesc și-L caută neîncetat pe Dumnezeu”.