„Omul nu poate intra în Postul Mare decât prin poarta pocăinței“
Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a săvârșit adstăzi Sfânta Liturghie în Biserica „Înălțarea Domnului“ a Mănăstirii Galata din Iași. Peste 300 de credincioși au luat parte la slujba arhierească.
Clopotele ctitoriei domnitorului Petru Șchiopu, din anul 1582, au răsunat azi-dimineață pe Dealul Galata din Iași când soborul de preoți și diaconi, obștea mănăstirii, condusă de stavrofora Macrina Lazăr, și credincioșii l-au întâmpinat pe Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Sfântul lăcaș, ce îmbină în stilul arhitectural elemente tradiționale moldovenești, care domină, și influențe de factură bizantino-munteană, a fost neîncăpător. Din soborul de preoți a făcut parte și arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Răspunsurile la strană au fost date de corul maicilor de la Mănăstirea Galata. La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat credincioșilor un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a 33-a după Rusalii în care este relatată Parabola vameșului și a fariseului. Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei a amintit faptul că ziua de astăzi marchează începutul Triodului, perioadă în care oamenii sunt chemați la pocăință.
„«Smerenia distruge toate păcatele»“
„Biserica, prin înțelepciunea Sfinților Părinți, ne pregătește pentru intrarea în Postul Mare. Astăzi, prin pocăința vameșului de care ni s-a amintit în Evanghelie, Biserica dorește să ne atenționeze că postul bate la ușă. Înainte de Sfintele Paști, suntem chemați să încercăm să schimbăm ritmul vieții noastre. Omul nu poate intra în Postul Mare decât prin poarta pocăinței. Dumnezeu a rânduit prin Biserica Sa ca înainte de Postul Mare să ne aducă în față chipul vameșului și cel al fariseului. În Evanghelia de astăzi, Mântuitorul Hristos concluzionează «că oricine se înalță pe sine se va smeri, iar cel ce se smerește pe sine se va înălța» (Luca 18-14), arătând prin aceasta că porțile care duc spre Înviere trec prin pocăință și prin smerenie. Mesajul Bisericii adresat în această zi este acela de a ne îmbrăca cu veșmântul smereniei și cu haina pocăinței. Când spunem pocăință ne referim la încercarea de a dobândi starea lăuntrică permanentă, care constă în schimbarea minții, reînnoirea vieții duhovnicești și o convertire continuă a vieții noastre la Hristos. Sfântul Andrei, arhiepiscopul Cretei, scria că «smerenia distruge toate păcatele, iar mândria distruge toate faptele cele bune», iar «dreptatea și virtuțile îl duc pe om la Dumnezeu, dar asocierea acestora cu mândria îl coboară pe om în păcat». Să-L rugăm pe Dumnezeu să îndepărteze de la noi mândria fariseului, să ne împodobească cu veșmântul smereniei vameșului, să ne dăruiască putere pentru a ajunge prin pregătirea care se cuvine la începutul Postului Mare“, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. (Constantin Ciofu)