„Opere complete“ - Sf. Ioan Iacob de la Neamţ şi „Sănătate din pomul Domnului“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Opere complete“ - Sf. Ioan Iacob de la Neamţ şi „Sănătate din pomul Domnului“

Editura "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a lansat vineri şi sâmbătă, la Târgul Internaţional de Carte LIBREX, care s-a desfăşurat la Iaşi, alte două volume: "Opere complete" (autor Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ) şi "Sănătate din pomul Domnului" (prof. univ. dr. Constantin Milică şi Roxana Mihaela Anghel). Cărţile subliniază nevoia hranei spirituale pentru desăvârşirea sufletelor noastre, izvorâtă din învăţăturile profunde ale Sfântului Ioan Iacob Hozevitul lăsate nouă prin ucenicii săi, şi nevoia întoarcerii la natură, la ceea ce Dumnezeu a lăsat pentru noi.

"Pentru cei cu sufletul nevoiaş ca mine...", acesta i-a fost gândul Sf. Ioan Iacob de la Neamţ când a transpus pe hârtie, "dintr-o simţire, ca să ni le transmită nouă", scrierile ce-au fost reunite în "Opere complete", volum apărut în acest an la Editura "Doxologia" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi prezentat publicului cititor vineri, 13 mai, la Târgul de Carte LIBREX. "Titlul poate părea pretenţios, dar în lucrare se află toate scrierile Sfântului cunoscute de cei mai apropiaţi ucenici ai săi şi a căror paternitate este de netăgăduit. Această carte s-a plămădit din evlavie către Sfântul Ioan Iacob, din admiraţie pentru viaţa sa sfântă şi învăţătura profundă ce se desprinde din versurile sale, în care credincioşii vor afla răspunsuri la probleme actuale, la griji care îi frământă şi la întrebări poate nerostite încă", a spus, în prezentarea volumului, domnul Cătălin Jeckel, directorul Editurii "Doxologia".

"Un fragment dintr-o posibilă Filocalie românească"

Despre viaţa Sf. Ioan Iacob Hozevitul şi despre opera sa extrem de actuală timpurilor noastre au vorbit şi părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, şi pr. prof. drd. Bogdan Racu, coordonatorul Sectorului Invăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Astfel, arhim. Dosoftei a apreciat că "acest român sfânt care s-a nevoit în Ţara Sfântă" a scris toate acestea "dintr-o simţire", pentru a ne fi transmise nouă, cei care "ar trebui să-l cunoaştem mai bine" şi ar trebui să ne rugăm pentru "revenirea sa acasă, la Neamţ".

"Sfântul nostru român ar trebui cunoscut mai mult de noi, iar acest volum reprezintă una dintre modalităţile prin care se poate face acest lucru. Deşi moaştele Sf. Ioan Iacob se află în ţara sfântă, el este cinstit cu precădere de pelerinii din ţările ortodoxe, iar când va dori, Sfântul va reveni acasă, la Neamţ", a spus marele eclesiarh al Catedralei mitropolitante din Iaşi.

Referindu-se la opera Sfântului Ioan Iacob, cunoscut ca Hozevitul, părintele Racu a subliniat că volumul este "o carte scrisă pentru timpurile noastre", "o operă plină de conţinut, de substanţă, o operă de o maturitate, deopotrivă, intelectuală şi duhovnicească". "Avem în faţă un fragment dintr-o posibilă viitoare filocalie românească, lucrare care a fost scrisă de un român pentru fraţii lui români, de un creştin pentru cei asemenea cu el. Suntem obişnuiţi cu imaginea unui sfânt în icoană, aici avem imaginea unui sfânt în fotografie, suntem obişnuiţi cu un sfânt care să dea sfaturi din pustiul care trăieşte, avem un sfânt care ne vorbeşte despre lumea în care ne aflăm şi noi când, în faţa televizorului, a calculatorului, radioului, uităm cine suntem noi înşine. Este o lucrare începută de Editura "Doxologia", dar care va fi definitivată de fiecare dintre cei interesaţi de mântuirea lor şi a altora", a subliniat pr. Bogdan Racu.

"Sănătate din pomul Domnului"

Publicul cititor, iubitor de sfinţenie, care se îngrijeşte deopotrivă de suflet şi de trup, poate cunoaşte remediile lăsate de Dumnezeu prin fiecare plantă şi copac crescut în grădina pământului dacă va răsfoi paginile cărţii scrise de prof. univ. dr. Constantin Milică şi Roxana Mihaela Anghel - "Sănătate din pomul Domnului".

Volumul, considerat de pr. dr. Ioan Valentin Istrati, redactor-şef al portalului Doxologia, "o carte deopotrivă medicală, teologică, o bucurie pentru cei interesaţi de viaţă", oferă cititorilor informaţii referitoare la efectele tămăduitoare ale arborilor autohtoni şi exotici, însoţite de istoricul şi legendele lor, dar şi de reţete.

"Partea I, care se referă la arbori, constituie o sinteză a cunoştinelor pe plan mondial legate de istoricul, legendele, tradiţii, proprietăţi terapeutice cu utilizări atât în vindecarea anumitor afecţiuni maladive, cât şi în alimentaţie. Îndemnul utilizării lor nu-mi aparţine mie, ci i-a aparţinut lui Dumnezeu, în momentul în care primii oameni, Adam şi Eva, au trebuit să părăsească paradisul şi să vină pe pământ. Dumnezeu le-a spus: "Iată iarba cu sămânţa ei şi pomul cu seminţele lui. Aceasta să fie hrana voastră!". Cei care au respectat îndemnul lui Dumnezeu au trăit sute de ani. Din momentul în care s-a trecut la alimentaţia carnară, în timpul lui Avraam, mare crescător de vite, durata de viaţă a scăzut substanţial şi constant, acum măsurând doar 60-70 de ani speranţă de viaţă. Acest lucru arată cât este de importantă orientarea spre natură", a subliniat şi autorul, profesorul Constantin Milică.

Referitor la utilitatea acestui tip de tratament, denumit de mulţi "alternativ", doctorul Richard Constantinescu a subliniat că "acest tip de medicină este una naturală, şi nu alternativă la ceva, pentru că de la începuturi oamenii au găsit leacuri în ceea ce Dumnezeu a oferit", volumul fiind un "exemplu care ar trebui urmat de mulţi medici de familie atunci când fac recomandări pacienţilor", întrucât medicamentele existente pe piaţă "au mai multe efecte secundare decât beneficii".

Importanţa utilizării a ceea ce Dumnezeu a lăsat pe pământ a fost subliniată şi de părintele Ioan Istrati: "Noi am uitat despre vocaţia naturii de a ne vindeca prin harul lui Dumnezeu şi, uitând, am început să consumăm chimicale, să sintetizăm... Această carte este deopotrivă una medicală, teologică, o bucurie pentru cei interesaţi de viaţă, o confirmare a credinţei celor care respectă natura, o chemare la ecologie, la o atitudine de sfinţenie în faţa creaţiei lui Dumnezeu... Este o carte de citit într-o întreagă viaţă".