„Orașul Iași – ecouri din trecut”, la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași
Cadrele didactice și elevii Liceului Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași au participat zilele trecute în amfiteatrul școlii la un eveniment cultural marcant cu valențe profunde și rădăcini adânci în veacuri, ce reverberează noi ipostaze hermeneutice culturale ale prezentului.
Este vorba despre „Orașul Iași – ecouri din trecut”, eveniment organizat de profesorul Floricica Morariu de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași, avocat Gianina Vera Poroșnicu și artist Ella Gondos, cu sprijinul sponsorilor Editura Doxologia, Asociația Părinți – Profesori LIIS, avocat Gianina Vera Poroșnicu, Academia de talente Ella Gondos.
Doamna profesor Floricica Morariu este o promotoare a tradițiilor și obiceiurilor care ne definesc ca neam și crează punți între generații prin coordonarea celor doua volume din cadul Proiectului Transnațional „Tradiții și obiceiuri de o parte și de alta a Prutului și ale românilor de pretutindeni”: Învierea lui Hristos, bucuria sufletului (2021) și De la rădăcinile unui suflet de roman (2022).
Un moment magic regizat și coordonat de profesor Floricica Morariu a fost piesa de teatru Procesul judiciar al vulpii din povestea Ursul Păcălit de vulpe interpretată de elevii clasei a V-a C, o spectaculoasă întâlnire cu personajele copilăriei și o incursiune în toate poveștile lui Creangă.
Doamna Olguța Creangă Caia reprezintă o puternică vibrație morală, mărturisind prin fiecare carte scrisă că ne putem ridica la universalitatea condiției umane. Doamna Olguța Creangă Caia, iubitoare a tradiției și a culturii păstrează cu sfințenie vie amintirea străbunicului Ion Creangă. Cu poveștile lui Ion Creangă am crescut cu toții.
Sufletul nostru se umple de bucuria lecturii unei noi lucrări apărută la Editura Danaster Iași Copilăria Sfântului Nectarie de la Eghina, pe care am avut onoarea ca distinsa Olguța Creangă Caia să o lanseze la acest eveniment. Aceasta, ca și celelalte lucrări din Colecția Copilăria Sfinților sau Copilăria Copilului Creștin publicate la Editura Doxologia Iași au fost ilustrate magistral de Violeta Zabulică Diordiev, profesor universitar la Academia de artă Chișinău.
Evenimentul a fost deschis de artistul Ștefan Pintilie cu medodia Iașule, Iașule, mândră cetate.
De la tradiții, cultură, scriitură și scriitori am trecut către un alt registru, al respectului față de istorie și al prețuirii urmelor pe care aceasta le-a lăsat cu discreție și profunzime valorică în comunitate.
Viața de zi cu zi, modul în care ne raportăm la ceilalți și relaționăm cu aceștia, toate momentele frumoase pe care le reperăm în spațiu și timp, compun, apoi întregesc o locuință confortabilă de la fereastra căreia este privită lumea. Doamna Gianina Vera Poroșnicu, un avocat care profesează la nivel de excelență în Baroul Iași, dar și un om cu o strălucire sufletească aparte ne-a oferit o bucurie imensă ieșenilor prin gestul său excepțional de a restaura din fonduri proprii un element de patrimoniu – Casa Joseph Zoller.
Toată gratitudinea noastră se îndreaptă spre Olguța Creangă Caia și pentru scrierea cărții Giuvaierul Șlefuit despre Casa Joseph Zoller Iași, lucrare oferită în dar elevilor de avocat Gianina Vera Poroșnicu.
Am oferit la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” Iași prin această activitate stări de spirit și ne-am conectat la oameni de cultură, oameni care respectă istoria și trăiesc în spiritul valorilor profunde.
Întreg evenimentul a fost dedicat omagierii scriitorului Ion Creangă, dar și aprecierii față de lucrările strănepoatei sale, distinsa doamnă Olguța Caia Creangă. (Director, Prof. dr. Adina Romanescu)