Orașul Piatra Neamț a îmbrăcat haine de sărbătoare: Procesiune în cinstea Sfinților Ioan Botezătorul și Gheorghe Pelerinul, pe străzile din municipiu

23 Iunie 2021 22:30 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În această seară, 23 iunie 2021, în ajun de Sânziene, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat la Parohia „Sfântul Ioan - Domnesc” din Piatra Neamț slujba Vecerniei în cinstea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, ocrotitorul orașului. De asemenea, conform tradiției, clericii și credincioșii au mers în procesiune cu sfintele moaște pe străzile din centrul municipiului.

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul reprezintă pentru municipiul Piatra Neamţ un prilej de bucurie, deoarece sfântul prooroc este considerat ocrotitorul oraşului aflat la poalele Pietricicăi.

Cler și popor, în alai cu sfinții protectori ai orașului

Evenimentele religioase dedicate cinstirii Sfântului Ioan au început în această seară cu slujba Vecerniei, oficiată pe un podium special amenajat pe platoul Curţii Domneşti. Totodată, pietrenii au așteptat la rând pentru a se închina la un fragment din moaştele Sfântului Ioan Botezătorul, dar şi la o părticică din moaştele Sfântului Gheorghe Pelerinul, considerat cel de-al doilea patron al municipiului Piatra Neamţ.

La final, clericii și credincioșii nemțeni, cu făclii și icoane în mâini, au participat la tradiţionala procesiune de Sânziene și au mers cu moaștele celor doi sfinți pe principalele străzi ale orașului. Slujba de astăzi a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

„Sfinții sunt modelele noastre, sunt chipurile sfințeniei spre care trebuie să tindem”

În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit a arătat că procesiunea cu sfintele moaște înseamnă o mărturisire a credinței: „Am încercat de câteva ori, la precedentele noastre întâlniri, să subliniez importanța unui demers precum cel numit procesiune. De ce mergem noi în procesiune, împreună cu moaștele Sfântului Gheorghe Pelerinul, cu frații preoți, cu autoritățile care ne însoțesc și, bineînțeles, cu dumneavoastră? De ce oare? O procesiune este ca un diamant cu multe fațete. Depinde cum te așezi în fața acestui diamant, pentru a vedea anumite lumini, anumite umbre – tocmai pentru a pune lumina în evidență - încât foarte multe răspunsuri pot fi date la întrebarea «De ce în Biserica noastră se organizează procesiuni?» Procesiunea este mărturisirea creștinului pentru Dumnezeul Savaot cel viu, mărturisirea Dumnezeului celui viu, care se arată în trei chipuri: bucuria de a fi creștin, asumarea responsabilității de creștin și voința de a îl mărturisi în jur pe Domnul cât este de bun, de frumos, de adânc și de înălțător. Procesiunea este organizată pentru ca noi să ne întărim în convingere și să arătăm și altora, că deși suntem influențați în viață de multe persoane, sfinții sunt modelele noastre, sunt chipurile sfințeniei spre care trebuie să tindem”. 

Scurt istoric

Numele Sfântului şi Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare este cel care leagă istoria oraşului Piatra Neamţ de Biserica-monument istoric „Sfântul Ioan” - Domnesc, cu hramul „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” - 24 iunie, locaşul de cult fiind conservat într-o stare foarte bună. Acest edificiu apare distins, simplu, măreţ, o podoabă arhitectonică a meşterilor secolului al XV-lea. Alături de cele de la Borzeşti şi Războieni, acest locaş se distinge prin structurarea interioară aparte, prin forma şi stilul numit moldovenesc sau ştefanian. Biserica „Sfântul Ioan” - Domnesc şi Turnul clopotniţă sunt rodul credinţei Sfântului Ştefan cel Mare şi a meşterilor pietrari, ansamblu ce există de aproximativ 500 de ani.

Mâine, de ziua hramului, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie pe podiumul amplasat pe esplanada Curții Domnești din oraș.

De la același autor

Ultimele din categorie