Orașul Sfintei Parascheva în rugăciune (2010)

Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva

Orașul Sfintei Parascheva în rugăciune (2010)

    • Orașul Sfintei Parascheva în rugăciune (2010)
      Orașul Sfintei Parascheva în rugăciune (2010)

      Orașul Sfintei Parascheva în rugăciune (2010)

PS Ioachim Băcăuanul a oficiat astăzi slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iași. La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit că “Sf. Maxim Mărturisitorul este cunoscut ca fiind unul dintre marii teologi ai Ortodoxiei“

PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat astăzi, 11 octombrie 2010, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iași. La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a amintit că “Sf. Maxim Mărturisitorul este cunoscut ca fiind unul dintre marii teologi ai Ortodoxiei“, după care a făcut referire la Pelerinajul “Calea Sfinților“, la care a participat duminică, 10 octombrie, 2010, alături de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. “Aseară (n.r. duminică), la Pelerinajul «Calea Sfinților» ieșenii, în special, au participat la procesiune alături de clerul din acest oraș în rugăciune, în cântare. Această frescă semăna cu o procesiune sfântă la care au participat atât îngerii din ceruri cât și duhul sfinților protectori“, a spus PS Ioachim Băcăuanul, care a continuat predica prin a compara pelerinajul de la Iași cu parabola nunții fiului de împărat. “Calea care ne-a indicat-o Hristos duce la împărăția lui Dumnezeu. Mântuitorul avertizează în parabola nunții fiului de împărat că mulți sunt chemați dar puțini sunt aleși. Cel care nu are haină de nuntă a murdărit haina Botezului. În puterea darului pe care l-am primit inițial prin Botez devenim cărămizi vii din care se alcătuiește Trupul tainic al Mântuitorului Hristos. Eforturile frățiilor voastre sunt niște trepte. Mergând pe calea sfinților, privind la ei, urmându-le credința, văzând cum și-au sfârșit viața, înseamnă că urcăm treptele urcușului duhovnicesc către asemănarea cu Dumnezeu și accedem la nunta fiului de împărat. Sfinții, cu cât s-au apropiat mai mult de Dumnezeu, s-au considerat mai păcătoși“, a mai adăugat PS Ioachim Băcăuanul, care a amintit faptul că în Eparhia Romanului și Bacăului cultul Sfintei Parascheva s-a impropriat înainte cu 200 de ani ca moaștele Ocrotitoarei Moldovei să ajungă la Iași, în timpul Sfântului Ierarh Varlaam și Voievodului Vasile Lupu.
Pelerinii din toate colțurile țării au continuat să vină la Iași pentru a se închina Sfintei Parascheva și Sfântului Maxim Mărturisitorul. “Ne-am rugat Sfintei Parascheva pentru sănătate și pentru înțelepțirea copiilor noștri. Am stat la rând doar patru ore, mai ales că am venit pentru prima dată. Nu a fost obositor, nu îmi este foame sau sete pentru că Sfânta ne-a ajutat și ne-a întărit“, a declarat Elena Sorea din localitatea Seimenii Mici, județul Constanța. “Anul trecut am fost pentru prima dată să mă închin moaștelor Sfintei Parascheva. M-am rugat pentru sănătate, bucurie și pentru ca cei care ne conduc, să fie mai înțelepți pentru a ne fi mai bine. Voi pleca de la Iași mai împăcată și mai liniștită“, a mărturisit Rodica Fiț din Cluj-Napoca.