Comunicat al Patriarhiei Antiohiei cu privire la evenimentele din Siria

7 Februarie 2012 23:11 Ortodoxia în lume

Şi dacă suntem consternaţi de moartea inocenţilor şi de creşterea vărsării de sânge, este pentru că fiecare picătură de sânge care cade pe pământul acestei patrii care ne-a născut şi de care aparţinem, ne întristează şi ne aduce durere.

Biserica Ortodoxă Antiohiană priveşte cu tristeţe la ceea ce se petrece în Siria, regretând faptul că limbajul violenţei prevalează în faţa limbajului iubirii şi al fraternităţii în care credem de multă vreme, fundamentat de autenticitatea noastră orientală, care poartă mesajul iubirii, al fraternităţii şi al legăturilor cu ceilalţi.

În inima însăşi a ortodoxiei şi în forul său interior se găseşte o aspiraţie pentru edificarea aceleiaşi fraternităţi umane unificate prin credinţa într-un Dumnezeu unic, fără nicio distincţie între creaturile lui Dumnezeu, indiferent de culoare, rasă şi religie. Ortodoxia a practicat această credinţă în relaţia cu membrii aceleiaşi familii naţionale.

Şi dacă suntem consternaţi de moartea inocenţilor şi de creşterea vărsării de sânge, este pentru că fiecare picătură de sânge care cade pe pământul acestei patrii care ne-a născut şi de care aparţinem, ne întristează şi ne aduce durere. Şi aici facem referinţă la moartea unui preot al Bisericii noastre din Hama, a părintelui Vasilios Nassar, ca martir pe altarul slujirii, luând exemplul Domnului care spune: „Păstorul cel Bun este cel care îşi pune viaţa pentru oile sale”.

De asemenea, condamnăm orice atentat la locurile sfinte şi la simbolurile creştine, precum Mănăstirea Saydnaya. Noi suntem o comunitate care are conştiinţa credinţei sale şi apartenenţa fiilor ei la diverse patrii unde lucrează în încredere şi speranţă, pentru a instaura pacea şi stabilitatea.

Iubiţilor, să rămânem strâns uniţi în credinţa noastră, ridicând rugăciuni lui Dumnezeu cu fervoare, pentru ca El să inspire lumea către raţiune şi dreptate, pentru a răspândi mesajul păcii şi al fraternităţii.

Damasc  31 ianuarie 2012

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: www.orthodoxie.com

Ultimele din categorie