Liturghie patriarhală după 90 de ani la Nigdi

11 Iunie 2013 22:14 Ortodoxia în lume

La Nigdi, în Capadocia, în Biserica Sfântului Ioan Botezătorul, astăzi dezafectată, s-a săvârşit o Sfântă Liturghie patriarhală după 90 de ani de tăcere şi ruine.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, duminică 9 iunie 2013.

S-a legat un fir al istoriei rupt acum aproape un secol, atunci când locuitorii greci ai Capadociei au fost siliţi să-şi părăsească locurile în care au trăit şi murit strămoşii lor de mii de ani. Cei 35 000 de ortodocşi care locuiau în Nigdi au plecat în toate colţurile pământului, însă strămoşii ale căror trupuri aşteaptă învierea universală în aceste pământuri s-au bucurat din ceruri pentru această Liturghie, a spus patriarhul. “Domnul care cunoaşte inimile şi rărunchii, ştie câte gemere şi strigăte, câte disperări şi suferinţe, decapitări, violenţe şi crime, câte plângeri în Rama au fost pe aceste pământuri”.

Împreună cu Patriarhul Ecumenic au concelebrat Mitropolitul Iosif de Proikonnesos şi Teolipt de Ikonion, în prezenţa Mitropolitului Tarasie de Buenos Aires.

Ultimele din categorie