Mitropolitul Nifont de Loutsk: rugăciunea este remediul împotriva schismei

19 Februarie 2013 19:11 Ortodoxia în lume

Mitropolitul Nifont de Lutsk a spus că metoda cea mai bună pentru a recupera bisericile luate de schismatici este rugăciunea, postul şi milostenia.

În Ucraina occidentală, o parte a ortodocşilor a format Patriarhia de Kiev, condusă de ierarhul Filaret, o instituţie nerecunoscută de ortodoxia universală. Până în prezent, în ciuda dispoziţiilor legale, schismaticii nu au retrocedat bisericile instituţiei canonice a Mitropoliei Kievului, aparţinând de Patriarhia Moscovei.

La Loutsk, creştinii ortodocşi strâng fonduri pentru construirea unei noi catedrale, 6 dintre bisericile din oraş fiind ocupate de schismatici. Înaltpreasfinţitul Nifont de Volhinia şi Loutsk a spus despre aceasta: „În Volhinia, regiunea cea mai vastă din nord-vestul Ucrainei, situate între Polezia şi Galiţia, partizanii fostului mitropolit Filaret, al Bisericii schismatice a Ucrainei, nu au retrocedat proprietarilor legitimi nicio biserică luată în anii 90, atunci când politicienii au incitat pe oameni să creeze o Biserică independentă de Moscova”.

Mitropolitul a arătat că singurele căi de recuperare a acestor biserici sunt rugăciunea, postul şi milostenia şi a spus că această schismă este rezultatul păcatelor şi al necredinţei. 

Citește alte articole despre: rugăciune, post, credinţa, biserică, Kiev, schismă, Ucraina, Moscova, separare, Loutsk

Ultimele din categorie