Părintele Placide Deseille a trecut la Domnul

8 Ianuarie 2018 00:27 Pr. Silviu Cluci Ortodoxia în lume

Conform portalului ortodox de limbă franceză orthodoxie.com, Părintele Placide Deseille, în vârsta de 91 de ani, a trecut la Domnul duminică, 7 ianuarie 2018, la ora 13.

Părintele Arhimandrit Placide Deseille a fost unul dintre cei mai importanți părinți duhovnici si teologi ortodocși francezi contemporani. Născut în 1926, a fost primit la vârsta de şaisprezece ani (1942) în Abaţia Cisterciană (benedictină) de la Bellefontaine. În căutarea unor izvoare autentice ale creştinismului şi ale monahismului, întemeiază, în 1966 împreună cu prieteni călugări, o mănăstire de rit bizantin la Aubazine en Corrèze. O vreme a condus publicarea colecţiei Sources Chrétiennes. În 1977, călugării de la Aubazine au dorit să devină ortodocşi, fiind primiţi în Biserica Ortodoxă în 19 iunie 1977, iar în februarie 1978 au devenit călugări ai Mănăstirii Simonos Petra din Muntele Athos. Reîntors în Franţa curând după aceea, Părintele Placide întemeiază Mănăstirea „Sfântul Antonie cel Mare”, la Saint-Laurent-en-Royans (Drôme) în Vercors, al cărei egumen avea să devină.

A predat Patristica la Institutul de Teologie Ortodoxă Saint-Serge. Fondator al Colecţiei Spiritualité orientale al editurii Mănăstirii Bellefontaine, este autor şi traducător al multor lucrări despre spiritualitatea şi monahismul ortodox.

În ultimii anii, la Editura Doxologia au fost publicate patru din volumele părintelui Placide Deseille în traducerea doamnei Felicia Dumas: Mărturia unui călugăr ortodox. Convorbiri cu Jean Claude Noye, Monahismul ortodox. Principiile de bază și practica, Credinţa în Cel Nevăzut, Cununa binecuvântată a anului creștin.

Dumnezeu să-l odihnească și să-l numere în ceata drepţilor!

De la același autor

Ultimele din categorie