Patriarhul Ecumenic se opune transformării Sfintei Sofii în moschee

22 Februarie 2013 17:16 Ortodoxia în lume

Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, a declarat marţea trecută că se opune ferm planului dezbătut în prezent de Parlamentul Turciei pentru a transforma Biserica Sfânta Sofia în moschee.

Patriarhul a spus că: „Noi vrem ca Sfânta Sofia să rămână un muzeu. Ea a fost biserică creştină mai mult de 1000 de ani” relatează cotidianul Millyet. Argumentul fundamental înaintat de patriarh a fost acela că: „Dacă Sfânta Sofia ar trebui să slujească din nou ca loc de cult, ea ar trebui să redevină biserică creştină, pentru că ea nu a fost construită pentru a fi o moschee”.

Islamizearea masivă a Turciei vine împreună cu o atitudine din ce în ce mai ostilă a guvernului faţă de creştinii ortodocşi, din ce în ce mai puţini în ţară. În acelaşi timp societatea devine din ce în ce mai închisă. Millyet relatează că în deceniul de când Erdogan este la putere, 17 000 de moschei au fost construite în Turcia.

Recent, aşa cum portalul doxologia a arătat, autorităţile turceşti au transformat Biserica creştină Sfânta Sofia din Trapezunt în moschee, deşi este un muzeu al umanităţii creştine, decorată cu fresce creştine bizantine.

Ultimele din categorie