Prima canonizare în Biserica Ortodoxă Bulgară, după 47 de ani

5 Aprilie 2011 23:51 Ortodoxia în lume

Această canonizare a fost o premieră în Bulgaria fiind prima săvârșită de către patriarhul nonagenar al Bulgariei, Preafericitul Maxim, în timpul păstoririi sale, de 40 de ani.

Biserica Ortodoxă dinBulgaria a celebrat duminică, 3 aprilie 2011, prima canonizare din ultimii 47 de ani. Sute de închinători au umplut catedrala cu cupole de aur Sf. Alexander Nevski din Sofia pentru a participa la canonizarea victimelor unei sângeroase înăbușiri a unei revolte bulgare de către turci, în 1876.
Potrivit agenției bulgare Novinite, această canonizare a fost o premieră în Bulgaria fiind prima săvârșită de către patriarhul nonagenar al Bulgariei, Preafericitul Maxim, în timpul păstoririi sale, de 40 de ani. Au fost astfel canonizați doi sfinţi clerici, opt călugăriţe şi până la 5.000 de bulgari necunoscuți după nume, adunaţi şi ucis într-o mănăstire în oraşul central Apriltzi şi oraşul sudic Batak în 1876.
Această strivire a Răscoalei numită apriliebulgar a stârnit o reacţie internaţională şi, indirect, a dus la războiul ruso-turc din 1877-1878 și la eliberarea Bulgariei de sub conducerea otomană. Victimele sale nu s-au dovedit a fi săvârșit vreo minune, dar cu toate acestea au fost recunoscute ca "martiri pentru credinţă (creştină)", după cum au explicat oficialii Bisericii Ortodoxe Bulgare.
Ultimele canonizări efectuate de către Biserica Ortodoxă Bulgară au fost cea din 1962 a Cuviosului Paisiede la Hilandar și cea din 1964 a Cuvioslui Sofronie Vrachanski.

(Petru Avram)

Ultimele din categorie