Sărbătoarea Bobotezei la Ierusalim

21 Februarie 2011 16:38 Ortodoxia în lume

Creștinii ortodocși din Țara Sfântă au sărbătorit la 19 ianuarie marele praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos.

Creștinii ortodocși din Țara Sfântă au sărbătorit la 19 ianuarie marele praznic al Botezului Domnului nostru Iisus Hristos. Alături de Patriarhia Ierusalimului, care nu a adoptat calendarul bisericesc îndreptat, au mai sărbătorit Botezul Domnului Patriarhia Rusă, Patriarhia Georgiei, Patriarhia Sârbă și Sfântul Munte Athos, precum și credincioșii români din Basarabia.

În Ajunul Bobotezei, credincioșii ortodocși s-au adunat la râul Iordanului, la locul Botezului Domnului. Slujba Aghesmei celei Mari a fost săvârșită de Sanctitatea Sa Theophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, în fruntea unui sobor de arhierei și preoți.

La slujbă au participat credincioși ortodocși din Țara Sfântă, precum și mii de pelerini din întreaga lume, preoți, monahi și simpli credincioși. Pelerinii români au fost, ca în fiecare an, într-un număr foarte mare. La acest eveniment au participat, din partea Patriarhiei Române, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ierarhii români au venit în fruntea unor mari grupuri de credincioși români, care efectuează în aceste zile un pelerinaj în Țara Sfântă.

În seara aceleiași zile, Înalt Preasfințitul Teodosie și Preasfințitul Varsanufie s-au deplasat la Așezământul Românesc de la Ierihon, unde au oficiat slujba Aghesmei celei Mari pentru credincioșii români adunați aici într-un număr foarte mare. Înalții ierarhi au fost întâmpinați de preacuviosul părinte ipopsifiu Ieronim, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superiorul Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan. În cuvântul rostit cu această ocazie, Înalt Preasfințitul Teodosie a evidențiat importanța deosebită a prezenței în Țara Sfântă a Așezământului de la Ierihon, un loc de popas pentru pelerinii români la Sfintele Locuri și un loc de rugăciune în aceste zile de sărbătoare.
 

Citește alte articole despre: slujbă, credincios, creștin, pelerinaj, Boboteaza, ortodox

Ultimele din categorie