Tradiţii ortodoxe bulgare de ziua Sfintei Muceniţe Varvara

4 Decembrie 2011 19:10 Ortodoxia în lume

Duminica aceasta ortodocşii cu calendar îndreptat au sărbătorit ziua Sfintei Mare Muceniţe Varvara. Cinstirea acestei muceniţe este foarte timpurie, la aproximativ un secol de la moartea ei martirică în timpul împăratului Maximian.

În tradiţia ortodoxă bulgară, Sfânta Muceniţă Varvara este cunoscută ca fiind una dintre cele 14 ajutătoare ale creştinilor. Sfânta este foarte populară şi datorită faptului că este protectoarea tunarilor, inginerilor militari, minerilor şi tuturor celor ce lucrează cu explozibil, deoarece viaţa sa vorbeşte despre un fulger care l-a ucis pe tatăl ei. Sfânta Varvara este şi ocrotitoarea matematicienilor. O versiune franceză a vieţii sale vorbeşte despre 13 minuni pe care le-a săvârşit oamenilor care au primit Taina Sfântului Maslu, ajutând oamenii să se pocăiască sincer.

Ortodocşii bulgari spun şi că Sfânta Varvara este protectoarea copiilor de boli, în special de pojar. În folclorul bulgar, Sfânta Varvara este sora Sfântului Sava, care este cinstit a doua zi, pe 5 decembrie şi a Sfântului Nicolae, cinstit pe 6 decembrie.

Sfinţii Varvara şi Sava pregătesc aşadar ziua fratelui lor, Sfântul Nicolae. Un proverb bulgar spune că Sfânta Varvara găteşte mâncare, Sfântul Sava coace pâine iar Sfântul Nicolae seveşte pe oameni cu bunătăţi.

Traducerea şi adaptarea: Pr. Ioan Valentin Istrati

Sursa: http://www.novinite.com

 

Ultimele din categorie