Tribunalul respinge transformarea Bisericii Sfânta Sofia din Trapezunt în moschee

7 Noiembrie 2013 18:56 Ortodoxia în lume

În Turcia, Tribunalul administrativ al Trabzon-ului (Trebizunda) a respins cererea de transformare a Bisericii Sfânta Sofia (în prezent muzeu) în moschee.

Biserica bizantină din secolul al XIII-lea dedicată Sfintei Înţelepciuni şi transformată în moschee de Sultanul Mohammed în 1461, a devenit muzeu în 1961, la decizia guvernului turc.

În aprilie anul trecut, după un lung contencios juridic, proprietatea Bisericii a fost recunoscută a fi patrimoniu inalienabil al Fundaţiei islamiste purtând numele cuceritorului Constantinopolului.

Cu această ocazie, directorul regional al Fundaţiei, Mazhar Yldirimhan, a spus că “un edificiu recunoscut ca moschee nu poate fi utilizat cu un alt scop”, uitând probabil că scopul originar şi fundamental al edificiului a fost cultul creştin ortodox, adresat adevăratului Dumnezeu, cu sute de ani înainte de cucerirea politică a Imperiului Bizantin de către otomani.

Biserica este un exemplu unic de artă bizantină târzie de o frumuseţe copleşitoare şi un simbol al culturii creştine, având şi o frescă cu Hristos Pantocrator în interiorul cupolei centrale.

Ultimele din categorie