Pagini de istorie redescoperite la Cetatea Neamțului, în cadrul programului „Școala altfel”
Luni, 12 februarie, în cadrul programului „Școala altfel”, elevii, însoțiți de profesorul lor, Mirel Gălușcă, au avut parte de o incursiune captivantă în trecutul Moldovei. Cetatea Neamțului, un simbol al rezistenței și eroismului moldovenesc, a oferit un cadru autentic pentru aprofundarea cunoștințelor istorice.
Elevii clasei a XI-a Teologie Pastorală de la Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” au participat la o lecție inedită de istorie, desfășurată chiar în inima Cetății Neamțului.
Profesorul a prezentat o scurtă istorie a cetății, evocând momente de glorie din timpul domniilor marilor voievozi moldoveni, cei care au contribuit la consolidarea acestei fortificații strategice. De asemenea, elevii au descoperit detalii despre tehnicile de apărare utilizate de armatele medievale ale Moldovei, explorând expoziția permanentă a cetății.
Vizita a fost prilejul ideal pentru elevi de a înțelege mai bine structura instituțiilor statale medievale, aspecte esențiale pentru pregătirea examenului de bacalaureat. Evenimentul a avut loc în contextul aniversării a 630 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Neamțului, menționată pentru prima dată la 2 februarie 1395.
(Solcan Alin, elev Clasa a XI-a TO)