Palatul Culturii din Iași găzduiește în aceste zile evenimente dedicate lui Feodor Dostoievski

2 Noiembrie 2021 17:57 Flavius Popa Social

În perioada 2-14 noiembrie 2021, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Complexul  Muzeal Național „Moldova”, Muzeul de Istorie a Moldovei și Centrul Rus de Știință și Cultură din București, organizează la Palatul Culturii evenimente dedicate celebrului scriitor Feodor Dostoievski. Proiectul cultural „#Dostoievski200 – Zilele marelui scriitor rus la Iași” celebrează, în această lună, 200 de ani de la nașterea marelui clasic al literaturii universale.

Ieșenii, literații și pasionații de cultura și literatura rusă sunt așteptați în această perioadă la Palatul Culturii din capitala Moldovei pentru a lua parte la evenimentele dedicate scriitorului Feodor Mihailovici Dostoievski.

În această după-amiază, la Muzeul de Istorie din incinta palatului a avut loc vernisajul expoziției „Viața și opera lui Dostoievski”, de la Muzeul „Dostoievski” din Sankt Petersburg. Organizatorii îi invită în aceste zile pe cei care trec pragul Palatului Culturii să viziteze această expoziție consacrată vieții și operei scriitorului rus.

De asemenea, programul #Dostoievski200 – Zilele marelui scriitor rus la Iași cuprinde și câteva proiecții de film, ecranizările urmând să aibă loc în sala „Ștefan Procopiu” din cadrul palatului. În data de 10 noiembrie, de la ora 14.30, se va viziona filmul „Idiotul”, pe 11 noiembrie, tot de la 14.30, va avea loc proiectarea filmului „Umiliți și obidiți”, iar vineri, 12 noiembrie, la aceeași ora, se va viziona „Nopți albe”. Accesul la evenimente este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Editura Doxologia va publica în curând un volum dedicat lui Feodor Dostoievski

În data de 11 noiembrie, cu ocazia ȋmplinirii a 200 de ani de la naşterea scriitorului rus, la Editura Doxologia va apărea volumul „Marele Inchizitor. Dostoievski în lecturi teologico-filosofice”, în care găsim discursuri și lucrări scrise de Konstantin Leontiev, Vladimir Soloviov, Vasili Rozanov, Serghei Bulgakov,  Nikolai Berdiaev, Dmitri Merejkovski, Semion Frank și Nikolai Losski. Traducerea, prefața, notele şi comentariile aparțin profesorului Leonte Ivanov.

Este unul din cei mai reprezentativi pentru cultura Rusiei și a Europei ortodoxe

Feodor Mihailovici Dostoievski a fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creații ale sale sunt cele patru mari romane: Crimă și pedeapsă, Idiotul, Frații Karamazov și Demonii, precum și nuvela Însemnări din subterană. În total, opera sa numără unsprezece romane, trei nuvele, șaptesprezece povestiri precum și numeroase alte lucrări. S-a făcut de asemenea remarcat și pentru activitatea de jurnalist. Dostoievski s-a născut în Moscova și a făcut cunoștință cu literatura de la o vârstă fragedă, prin intermediul basmelor și legendelor scrise de autori ruși și străini. În 1846 are un succes uriaș cu primul său roman, Oameni sărmani, și se face remarcat de criticul și filozoful Vissarion Belinski. Dostoievski este, alături de Tolstoi, unul din principalii scriitori ce au aparținut vârstei de aur a literaturii ruse (1820-1880) și unul din cei mai reprezentativi pentru cultura Rusiei și a Europei ortodoxe. Cărțile lui Dostoievski sunt traduse și comentate în 170 de limbi din întreaga lume; după ele s-au realizat numeroase spectacole de teatru și filme celebre.

De la același autor

Ultimele din categorie