Parastas pentru vrednicul de pomenire pr. Constantin M. Ghiorghiu
Părintele Constantin Ghiorghiu şi-a dat obştescul sfârşit pe 12 februarie 2012, după ce păstorise, timp de nu mai puţin de 40 de ani, comunitatea de credincioşi din Târpeşti, judeţul Neamţ. Parastasul de 40 de zile va avea loc astăzi, la biserica din Târpeşti.
Vrednicul de pomenire părinte Constantin M. Ghiorghiu s-a născut în ziua de 21 mai 1949, în satul Galu din comuna Poiana Teiului, judeţul Neamţ, nu departe de biserica monument istoric, avându-i părinţi pe Mihai Ghiorghiu, tâmplar vestit în sat, şi pe Aurica Ghiorghiu, o gospodină exemplu între femeile din sat. Constantin este primul dintre cei doi copii ai familiei. O familie de credincioşi ortodocşi, cu dragoste de Biserică. Trei ani a frecventat cursurile grădiniţei din satul vecin - Săvineşti (din Poiana Teiului), unde a fost îndrumat de educatoarea Ecaterina Scripcaru, iar clasele primare le face în satul Galu, sub conducerea cadrelor didactice: Gh. Revent, Pavel Pristavu, Eugenia Berea, M. Manolescu, Eleonora Ungureanu ş.a. A făcut parte din ultima serie de absolvenţi cu şapte clase elementare. Doamna preoteasă i-a fost colegă de bancă câteva săptămâni în clasele gimnaziale.
După absolvirea celor şapte clase, din dragoste pentru Iisus Hristos, se îndreaptă spre Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ. Aici a intrat printre primii şi a avut printre îndrumători pe pr. Vasile Ignătescu şi PS Epifanie Norocel. A fost un pasionat de lectură şi un seminarist apreciat de părinţii profesori şi de colegi.
A săvârşit slujbe misionare şi la comunitatea românilor din New York
În toamna anului 1968 a fost admis printre primii la Institutul Teologic de grad Universitar din Bucureşti. Aici se remarcă prin stăruinţă şi dăruire în studiul teologiei. Pe 1 noiembrie1970 se căsătoreşte cu tânăra profesoară Elena C. Moglan din satul Poiana Teiului, pe atunci profesoară la Şcoala Generală Galu din comună. Ea făcea parte dintr-o familie cu trei copii, buni creştini ai lui C. Moglan, familia „Moglăneştilor“, cum era recunoscută în sat. Din această familie a făcut parte şi vestitul învăţător Vasile Achiriloaie. După absolvirea Institutului Teologic (1968-1972), în anul 1972, la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei din Iaşi, vrednicul de pomenire mitropolit Iustin Moisescu îl hirotoneşte diacon, apoi, peste trei zile, preot pe seama parohiei Târpeşti de lângă Târgu Neamţ. A ajuns preot într-o zonă frumoasă şi, cu ajutorul credincioşilor şi a unor consilieri destoinici, părintele Constantin Ghiorghiu, în perioada 1990-2000, a construit o frumoasă biserică cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil“. În perioada 1996-1998, părintele a săvârşit slujbe misionare şi la comunitatea românilor din New York.
Parastasul va avea loc astăzi, la biserica din Târpeşti
În ultimii ani, o boală nemiloasă a început însă să-i macine sănătatea, iar părintele Constantin Ghiorghiu îşi simţea sfârşitul aproape. În luna iulie a anului trecut, a primit binecuvântare din partea Înalt Preasfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei, să se pensioneze pe motive medicale, iar în ziua de 12 februarie 2012, părintele şi-a dat obştescul sfârşit, după ce păstorise, timp de nu mai puţin de 40 de ani, comunitatea de credincioşi din Târpeşti. Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi, foşti colegi de seminar şi de institut teologic, sub conducerea părintelui Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ. Pe 19 februarie, Înalt Preasfinţitul Teofan a venit personal şi a oficiat o slujbă de parastas la mormântul celui plecat la Domnul, ca semn de înaltă preţuire pentru cel care a fost părintele Constantin Ghiorghiu. A lăsat în urmă, înfăşuraţi în durere, pe doamna preoteasă, Elena Ghiorghiu, un fiu licenţiat în economie şi cursuri postuniversitare făcute în Franţa, o soră şi o mamă „cernite“, o noră medic stomatolog. Îl plâng, de asemenea, şi foştii colegi de seminar şi de institut teologic din protopopiatele Târgu Neamţ şi Ceahlău. Cu toţii am pierdut un vrednic slujitor al Bisericii Ortodoxe Române şi rog pe Dumnezeu să-l ierte şi să-l odihnească în pace.
Parastasul de 40 de zile va avea loc astăzi, 17 martie, la biserica din Târpeşti.
Pr. Hurjui V. Gheorghe, parohia Poiana Teiului, Protopopiatul Ceahlău