Părintele Arsenie Papacioc s-a mutat la Domnul

Documentar

Părintele Arsenie Papacioc s-a mutat la Domnul

Părintele Arsenie Papacioc, unul din cei mai cunoscuți duhovnici ai Ortodoxiei românești a trecut astăzi la Domnul.

Parintele Arsenie s-a născut în anul 1914, pe 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, ca al şaptelea copil al părinţilor Vasile şi Stanca.

Numele civil al părintelui Arsenie a fost Anghel. Tatăl bunicului lui Anghel Papacioc fusese preot în Macedonia, în nordul Greciei. Pentru că acolo erau aromâni, ca şi preotul de altfel, îl chemau „popă cu cioc“. De aici a rămas numele de Papacioc.

După vârsta de douăzeci de ani, Anghel, care avea o evlavie deosebită, a avut intenţia de a intra ca frate la Mănăstirea Frăsinei din Vâlcea. Simeon, stareţul mănăstirii, l-a refuzat spunându-i: „Nu te pot primi, frate. Te văd că eşti niţel mai învăţat şi nu te pot pune la boi. Ce o să zică fraţii? Pe acesta îl ţii la cancelarie şi pe noi ne pui la greu?“.

Nu a renunţat la gândul său şi a mers la Mănăstirea Cozia, unde a fost primit în obştea monahilor de acolo. Primeşte acolo ascultarea de paraclisier şi predă educaţia civică elevilor. Pentru că vorbea copiilor despre Iisus Hristos, comuniştii din Râmnicu Vâlcea i-au interzis să mai propovăduiască celor mici învăţătura creştină. A fost nevoit să părăsească mănăstirea şi s-a retras la o moşie pe care călugării de la Cozia o aveau aproape de Caracal. Acolo a rămas un an şi jumătate, de unde a fost luat de părintele Gherasim Iscu, stareţul Mănăstirii Tismana. Acesta l-a ascuns la Ciclovina, la patru kilometri în inima muntelui. Mitropolitul de atunci al Olteniei, Firmilian, a aflat însă de cel care stătea la Cioclovina şi i-a propus postul de spiritual al Seminarului Teologic. Dar Securitatea nu a aprobat acest gest al mitropolitului şi fratele Anghel a ajuns la Mănăstirea Sihăstria. Acolo a fost călugărit, iar la slujbă au participat părintele Sofian Boghiu, părintele Benedict Ghiuş, iar naş de călugărie a fost părintele Petroniu Tănase. După ce a primit preoţia, părintele Arsenie a fost numit spiritual la Seminarul Monahal de la Neamţ. A urmat mutarea la Mănăstirea Slatina, unde a fost egumen. De aici a fost arestat şi dus la Suceava, ţinut în anchetă nouăzeci de zile, bătut şi chinuit pentru acuzaţii fără nici un suport real. După ani de detenţie, de interminabile anchete şi deplasări de la un penitenciar la altul, de la Vaslui, unde era un lagăr de muncă forţată, la temuta închisoare de la Aiud, părintele a fost eliberat şi i s-a permis să slujească la o parohie din Ardeal. De aici, a ajuns, în 1976, la Mănăstirea „Sfânta Maria“ a cărei obște a păstorit-o până astăzi.

Citiți în Ziarul Lumina unul dintre ultimele sale interviuri.

Puteți citi și articolul biografic de la Ortodoxwiki.