Părintele Episcop Veniamin a slujit la Mănăstirea Războieni - Neamț

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Episcop Veniamin a slujit la Mănăstirea Războieni - Neamț

Cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, 8 noiembrie 2019, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica Mănăstirii Războieni din județul Neamț.

Zeci de credincioși din ținutul binecuvântat al Neamțului s-au rugat vineri dimineața, 8 noiembrie a.c., participând la hramul lăcașului de cult monahal din Războieni – Neamț. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. Alături de Părintele Episcop a mai slujit părintele arhimandrit Nechifor Horia, exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, dar și slujitori din proximitatea așezământului monahal nemțean. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Evanghelismos” de la Biserica „Buna Vestire” din municipiul Piatra Neamț.

În cadrul predicii, PS Părinte le-a vorbit credincioșilor despre îngerii lui Dumnezeu - purtătorii de lumină: „Îngerii sunt cei care se află în fața tronului Preasfintei Treimi, cei care apără lumea și cei care poartă rugăciunile noastre înaintea lui Dumnezeu. […] Îi vedem pe îngeri totdeauna ocrotind cetățile și îi vedem mai ales ca mesagerii lui Dumnezeu. […] Ne bucurăm că în viața de aici și în această lume nu suntem singuri, ci avem apărători și mijlocitori nevăzuți. […] Noi suntem chemați să dobândim, să avem o viață asemenea îngerilor”.

La final, Preasfințitul Veniamin i-a dăruit ca semn de binecuvântare maicii starețe icoana Sfântului Dionisie Erhan, Slujba și Acatistul Sfântului Ierarh de Ismail și Cetatea Albă.

Scurt istoric

Mănăstirea Războieni a fost construită în anul 1496 în satul Războieni din județul Neamț. Ea se află la o distanță de 26 km de orașul Piatra Neamț, iar biserica așezământului monahal are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Lăcașul a fost construit de domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt în anul 1496, la 20 de ani de la Bătălia de la Valea Albă (1476), întru pomenirea oștenilor moldoveni căzuți în acea luptă. Această biserică este clădită pe rămășițele ostașilor căzuți în luptă iar sub lespezile de piatră ale edificiului, din naos până în altar, se găsesc oseminte. Biserica „Sfinții Voievozi” din Războieni a funcționat ca biserică parohială până în anul 1734, când a fost înființată Mănăstirea Războieni, cu obște de călugări, iar în anul 1803, Mitropolitul Veniamin Costachi a schimbat statutul mănăstirii, transformând-o în mănăstire de maici. În prezent, Mănăstirea Războieni are o obște de 26 de monahii și surori, stareța fiind monahia Olimpiada Neagu.

Citește despre: