Părintele Filotheos Faros conferenţiază astăzi la Iaşi
Vineri, 8 mai a.c., de la ora 18:30, Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi va găzdui o conferinţă susţinută de cunoscutul părinte arhimandrit Filotheos Faros din Grecia. Întâlnirea, la care sunt aşteptaţi să participe atât studenţi teologi, cât şi studenţi de la alte facultăţi, se va desfăşura sub genericul „Ortodoxia şi arta vieţii“.
În această seară, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi organizează conferinţa „Ortodoxia şi arta vieţii“, ce va susţinută de cunoscutul părinte arhimandrit Filotheos Faros din Grecia. Evenimentul ve avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu“ a Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi, cu începere de la ora 18:30.
„Arhiepiscopia Iaşilor îl are ca oaspete de seamă în aceste zile pe părintele arhimandrit Filotheos Faros, cunoscut la noi îndeosebi prin cele câteva volume traduse în limba română. Profitând de vizita părintelui, am gândit că ar fi benefic atât pentru studenţii facultăţii noastre de teologie, cât şi pentru studenţii altor facultăţi din Iaşi să organizăm în Aula Magna «Mihai Eminescu» o conferinţă despre Ortodoxie şi arta de a trăi frumos. Această întâlnire a fost organizată de facultatea noastră în colaborare cu sectorul de resort al Arhiepiscopiei Iaşilor şi sunt aşteptaţi să participe studenţi, masteranzi, doctoranzi, profesori, cât şi toţi cei interesaţi să afle părerea unui părinte experimentat, bun cunoscător de teologie, psihologie şi consiliere pastorală“, ne-a declarat pr. prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi.
Intrarea la eveniment este liberă.
Cine este părintele Filotheos Faros
Părintele Filotheos Faros s-a născut la Pireu în anul 1930 şi a urmat Facultatea de Ştiinţe Politice, Facultatea de Drept din Tesalonic, Facultatea de Teologie din Atena, făcând studii de Psihologie şi Consiliere Pastorală la Universitatea din Boston (USA). A fost hirotonit preot în Grecia în 1962. A predat între anii 1969-1976 psihologie pastorală la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Cruce“ din Boston. A slujit ca preot-consilier la spitalul J.B. Thomas Day Care, oferind sprijin pastoral tinerilor căsătoriţi ai căror copii se confruntau cu boli grave. A fost, de asemenea, din 1970 până în 1976, conducătorul secţiei de Sprijinire a Familiei din cadrul clinicii psihiatrice model Human Resource Institute din Boston. S-a implicat serios în problema, pe atunci inedită, a consumului de droguri şi în procesul de recuperare a celor dependenţi.
După întoarcerea în Grecia, în 1976, părintele Filotheos s-a ocupat sistematic de scris precum şi de organizarea unui program pentru clerici - de pregătire pastorală clinică - şi a unui centru de consiliere a tinerilor din Arhiepiscopia Atenei unde se cultivă şi se promovează viaţa comunitară. În prezent este pensionar şi slujeşte în fiecare duminică la Biserica „Sfântul Nicolae“ Rangavas din Plaka. După Liturghie, poartă totdeauna discuţii cu tinerele cupluri şi ceilalţi tineri despre problemele cu care se confruntă în viaţa de zi cu zi.
Părintele Filoteos Faros, fiind şi medic psihiatru şi doctor în teologie, este cunoscut deja cititorilor români printr-o serie de lucrări ce tratează o tematică vastă: „Firea dragostei“, Ed. Egumeniţa, 2009, „Mitul bolii psihice“, Ed. Egumeniţa, 2009, „Moartea şi doliul“, Ed. Sophia, 2013, „Clerul azi“, Ed. Egumeniţa, 2013, „Omul fără chip - înstrăinarea ethosului creştin“, Ed. Sophia, 2013, „Criza vârstei de mijloc“, Ed. Sophia, 2013, „Dialogul în psihoterapia ortodoxă“, Ed. Sophia, 2012.