Părintele Ilarion V. Felea a fost pomenit la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

Arhiepiscopia Aradului

Părintele Ilarion V. Felea a fost pomenit la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad

    • Parastas pentru pr. Ilarion V. Felea
      IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, alături de un sobor de preoți, săvârșind slujba Parastasului

      IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, alături de un sobor de preoți, săvârșind slujba Parastasului

Luni, 18 septembrie 2023, ora 10.00, la Capela Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, părintele Ilarion V. Felea (1903-1961), profesor de teologie și rector al Academiei Teologice din Arad, preot slujitor la vechea catedrală episcopală din Arad și mărturisitor în temnițele comuniste a fost pomenit în cadrul unei slujbe de Parastas săvârșită de către IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Alături de IPS Timotei au slujit mai mulți preoți profesori de la Facultatea de Teologie și de la Seminarul Teologic Ortodox din Arad, precum și preoții de la Parohia Arad Șega I, biserică ctitorită de părintele Ilarion Felea. Cuvântul rostit cu acest prilej de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a scos în evidență personalitatea duhovnicească și teologică a părintelui Ilarion Felea, amintind și de procesul de canonizare a părintelui Ilarion. Tototdată, după anul 1990 Arhiepiscopia Aradului a început recuperarea și publicarea operei marelui teolog arădean.

În contextul acestei comemorări, Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, a precizat: 

Statura impresionantă a acestui preot, teolog și mărturisitor al lui Hristos, convinge în măsura în care contribuțiile și atitudinile sale sunt privite în contextul istoric-bisericesc și cultural-politic tumultuos în care s-a manifestat. Parcursul teologic și bisericesc al părintelui Ilarion Felea se desfășoară sub semnul vocației sacerdotale a slujirii altarului din care iradiază forța teologiei, culturii și misiunii sale. Opera teologică impresionantă prin implicațiile ei, raportate la contribuțiile altor teologi din aceeași perioadă, ne revelează profilul remarcabil al celui care a creat-o, în relație strânsă cu aspirațiile concrete ale credincioșilor și oamenilor de cultură însetați de spiritualitatea Ortodoxiei.

La sfârșitul slujbei, Pr. Conf. Univ. Dr. Caius Cuțaru, Director de departament, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei pentru cuvântul rostit și pentru participarea la slujba Parastasului, dar și pentru purtarea de grijă arătată în permanență față de Facultatea de Teologie.

Răspunsurile la strană au fost date de către elevii seminariști, conduși de Pr. Lect. Univ. Dr. Tiberiu Ardelean și Diac. Prof. Marius Martin-Lăscoiu.

La slujba Parastasului au participat studenți, elevi seminariști și credincioși, toți pentru a cinsti memoria și activitatea celui care a fost un teolog de marcă din perioada interbelică, un adevărat părinte duhovnicesc al acestor părți de țară și un călăuzitor spre Împărăția lui Dumnezeu.

Părintele Ilarion V. Felea a slujit catedra și amvonul cu o devoțiune totală probată prin sfârșitul său mucenicesc în temnița din Aiud, în data de 18 septembrie 1961, anul acesta împlinindu-se 62 de ani de la moarta sa martirică.

Preotul martir Ilarion Felea este unul dintre mărturisitorii propuși spre canonizare în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română împlinește 140 de ani de autocefalie și 100 de ani de la obținerea statutului de patriarhie.

Propunerea vine din partea Sinodului Mitropoliei Banatului, care a analizat deja textele liturgice și proiectele de icoane propuse de Arhiepiscopia Aradului în colaborarea cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

Citește despre: