Părintele Mitropolit Teofan în vizită la Parohiile Bălușenii Noi și Ciornohal

4 Noiembrie 2019 14:13 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

În după-amiaza zilei de duminică, 3 noiembrie 2019, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat două comunități parohiale din județul Botoșani. Credincioșii din Parohiile Bălușenii Noi, Protopopiatul Botoșani, și Ciornohal – Călărași, Protopopiatul 1 Iași, au primit ieri vizita ierarhului. 

După oficierea Sfintei Liturghii la Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din comuna Draxini, județul Botoșani, IPS Teofan a poposit la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Bălușenii Noi. Cu acest prilej, Părintele Mitropolit a binecuvântat casa praznicală a comunității botoșănene.

 „Să ne ajute Dumnezeu să împlinim voia Lui în familia proprie, să împlinim voia Lui în gospodăria noastră, să împlinim voia Lui la Sfânta Biserică. M-am bucurat intrând în sat că am văzut mână de gospodari, m-am bucurat și mai mult când am văzut această casă praznicală și mă bucur că v-a învrednicit Dumnezeu să construiți această casă”, a precizat la final Părintele Mitropolit Teofan.

„După rânduiala Bunului Dumnezeu, în mai puțin de doi ani și cu râvna dumneavoastră, a tuturor din satul acesta, ne-am învrednicit astăzi, prin prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit, să binecuvântăm această casă praznicală care a fost prilej de binecuvântare și de folosință. […] Mulțumesc tuturor celor care s-au implicat, cât și celor care au avut un gând bun, iar după posibilitățile lor au dăruit un lucru, un bănuț, au dăruit putere de muncă”, a declarat părintele Ovidiu Lăzărescu, păstorul parohiei din Bălușenii Noi.

La final, credincioșii au fost binecuvântați de IPS Teofan, primind în dar iconițe.

O nouă casă parohială în satul Ciornohal - Călărași

În continuare, Părintele Mitropolit a oficiat slujba de sfințire a casei parohiale din satul Ciornohal, comuna Călărași, Protopopiatul 1 Iași, județul Botoșani. Zeci de enoriași ai Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, alături de primarul Elena Vrajotis, au participat în număr mare la slujba de sfințire.

După săvârșirea slujbei de sfințire, IPS Teofan a ținut un scurt cuvânt de învățătură: „Este foarte important ca părinții să fie cât mai prezenți în viața copiilor iar copiii să fie cât mai prezenți în viața părinților, iar cum preotul dintr-o parohie are și calitatea de părinte, aceasta înseamnă rugăciune multă pentru obștea parohială, înseamnă lucrare multă pentru propovăduirea cuvântului Evangheliei și al Sfinților Părinți, înseamnă și prezența fizică. Părintele trebuie să aibă stăruința de-a sta cât mai mult în mijlocul enoriașilor pentru ca aceștia să vadă viața preotului, preotul să vadă viața enoriașilor, împreună constituind Biserica și Familia cea mare a unei parohii”.   

„Vizita Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit în oricare parohie animă întreaga suflare și dă o putere nouă celor care slujesc și se ostenesc în acest loc, iar prezența Părintelui Mitropolit nu poate decât să ne bucure și să ne responsabilizeze. Dacă în decurs a 153 de ani de când este această parohie înființată a fost o singură dată un episcop vicar – chiriarhul Vladimir Suhopan, pe vremea Sfântului Ierarh Iosif Naniescu –, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan ne-a binecuvântat cu o vizită pastorală și acum doi ani, iar acum a binevoit să sfințească această casă parohială”, a afirmat părintele paroh Lucian-Vasile Goldan.

Pentru eforturile depuse, parohul comunității a primit rangul de iconom, iar enoriașii care s-au implicat în zidirea casei au primit din partea ierarhului distincții de vrednicie. De asemenea, Părintele Mitropolit a primit din partea edilului local un trofeu ca semn de mulțumire pentru sprijinul acordat comunității din Călărași. La final, credincioșii prezenți au participat la o agapă frățească.

De la același autor

Ultimele din categorie