Părintele Necula, către miile de tineri prezenți la Iași: „A fi liber în Hristos înseamnă a dărui cu zâmbetul pe buze!”

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Necula, către miile de tineri prezenți la Iași: „A fi liber în Hristos înseamnă a dărui cu zâmbetul pe buze!”

Iașul a fost sâmbătă seară capitala tineretului ortodox. Peste 6000 de tineri, participanți la ITO 2017, s-au rugat împreună și au audiat conferința susținută de părintele profesor Constantin Necula de la Facultatea de Teologie din Sibiu și moderată de jurnalistul Daniel Buzdugan. Evenimentul s-a desfășurat în Grădina Palas și a avut tema „Tânărul în căutarea libertății”.

Unul dintre cele mai așteptate momente ale Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Ortodocși 2017 (ITO) - conferința părintelui profesor Constantin Necula- a reunit în Grădina Palas atât delegațiile de participanți, cât și  numeroși ieșeni.

Conferinţa susţinută de părintele Constantin Necula a debutat prin rugăciune. 6000 de tineri şi-au unit glasurile şi au rostit împreună rugăciunea „Împărate Ceresc”.

În continuare, părintele profesor şi moderatorul evenimentului, Daniel Buzdugan, au mulţumit tinerilor prezenţi în grădina Palas din Iaşi deoarece au venit „să demonstreze că Biserica, în esenţă, nu este a  trecutului, ci este aparţine prezentului, care este un viitor continuu”.

„Credeți-mă că este cel mai frumos lucru pe care l-am văzut vreodată: asta este Biserica! Așa arată Biserica! Biserica trebuie să fie în mijlocul tinerilor, în licee, în școli, în piețe. Voi sunteți FB: Forța Bisericii! Oamenii simt, nu poți să minți, atunci când ești în mijlocul oamenilor, ei te simt!”, le-a spus Daniel Buzdugan tinerilor prezenți.

În continuare, părintele Necula a făcut referire la tema conferinței – „Tânărul în căutarea libertății”, subliniind faptul că „Libertatea şi iubirea nu răspund la întrebarea Ce?, ci la întrebarea Cine?, iar răspunsul este Hristos. Adevărata libertate ține de capacitatea de a fi împreună cu El în permanență. Adevărata libertate înseamnă să îl ai pe Hristos. În seara aceasta vă mulţumesc că aţi venit să mărturisiţi că sunteţi parte vie a Bisericii”.

„Până la urmă, cea mai deplină formă de libertate este să te duci lângă potir, să deschizi gura și sa primești Trupul și Sângele lui Hristos. Atunci când toți ceilalți ne spun «Închideți gura», Hristos ne spune «Deschideți gura și primiți Trupul și Sângele lui Hristos!». (...) Cea mai deplină libertate pe care ne-a dat-o Hristos este «Te iert și te dezleg”» în scaunul de spovedanie. Asta înseamnă «Ești liber! Nu mai ai nici o cătușă! Ești liber spre Rai!»”, a adăugat părintele conferențiar.

După prelegerea de început, părintele Necula a răspuns, timp de mai bine de două ore şi jumătate, întrebărilor venite de la zeci de tineri din public. Printre întrebările primite și sfaturile date de părintele profesor s-au numărat și următoarele.

Învățați că dincolo de cuvintele noastre e Biserica, că suntem ai lui Hristos, că El este lângă noi acolo, este colegul nostru de bancă, cel cu care frângem sandvișul pe care nu-l avem, cu care reușim la examenele pe care nu le luăm. Cel mai important examen din viață este Hristos!”.

„Încercați să nu trageți de oameni spre credință, asta-i important! Oamenii au nevoie să înțeleagă, au nevoie să le explicați! Fiți oameni! Noi nu suntem sfinți, altfel am fi toți pictați în biserică, nu ne-am afla aici. Încercați să le spuneți celorlalți cât de importantă este credința, dar fără să vă bateți cu cărămida pe piept pentru asta! Încercați să nu transformați Biblia în aparat de decapitare pentru ceilalți. Oferiți-le șansa celorlalți de a vedea ce este Biblia cu adevărat, nu ceea ce interpretează cineva din ea”.

„Invidia se naște din neputința de a recunoaște că vrei mai mult. Recunoașteți că vreți mai mult și trageți mai tare! Și fiți «invidioși» pe Hristos, pe sfinți: «Ce frumoasă-i Maica Domnului! Vreau să fiu ca ea!», «Ce frumoasă-i Sfânta Parascheva, vreau să fiu ca ea!»”.

„-Ce să facem când cineva înjură Biserica?
- Ce să faceți? Să-l iertați! Biserica este hulită și de aici se naște «antivirusul»!”.


„Când aveti senzația că v-ati îndepărtat de Dumnezeu, e simplu: mergeți după Hristos! Faceți-I cu mâna și El vă vede! De fiecare dată, Hristos este acolo! Nu ați remarcat că în toate icoanele ortodoxe, Hristos este doar cu fața la noi?”.

„Nu renunțați la a avea emoții atunci când aveți ceva de făcut, ci transferați emoția în a face bine ceea ce aveți de făcut. Învățați să înțelegeți că e important să vă trăiți viețile. Înfruntați-le și Hristos nu va sta cu spatele la voi niciodată! Viața noastră e făcută să biruim!”.

„Dacă vreți să rămâneți de partea Mântuitorului Hristos, nu judecați!”.

„«Părinții mănâncă aguridă și copiilor li se strepezesc dinții» era valabil doar până la Hristos. Cele mai bune lecții despre Înviere le-am primit în spitalele de copii bolnavi. Să nu râdeți niciodată de copiii bolnavi; boala lor nu este plata păcatelor părinților, ci este semnul biruinței lui Hristos. Mergeți înainte, iubiți-vă copiii, rușinați-vă doar de atât: că ceilalți nu înțeleg cât este de greu. Nimic nu-i mai onorant decât o familie care-și duce crucea suferinței copilului lor până înaintea lui Hristos. Hristos e odihna noastră! Am văzut părinți zdrobiți. Un copil fără părinți se cheamă orfan, o soție fără soț se cheamă văduvă, un soț fără soție se cheamă văduv. Dar un părinte care și-a pierdut copilul nu are nume... este asemenea Tatălui din Ceruri, Care L-a dat pe Hristos pentru lume”.

„Nu vă comportați ca niște oameni consumați! Fiți tineri, încurajați-vă părinții. apropiați-vă de ei și spuneți-i Bisericii ce aveți nevoie ca să trăiți și să fiți vii ca atare! Iar pentru educația copiilor, e clar că trebuie să se educe întâi părinții! Avem nevoie de cursuri intensive ca să rămânem familie”.

„Arătați că sunteti apa cea vie din Biserică luând din tot ceea ce înseamnă Biserica. A fi ortodox nu e un handicap, nu e o rușine, nu e o dezicere! Și luați note bune la fizică, la mate, la chimie, și arătați că puteți”.

„Pare cam demotivant Hristos într-o lume care ne spune «Cumpără cât mai mult, să ai cât mai mult, calcă tot în picioare, zdrobește...». Mântuitorul ne spune că El e Viu și că a fi lângă El înseamnă a te lepăda de anumite lucruri pentru a putea să-L descoperi. Închide iphone-ul și spune-i celuilalt că-l iubești. Întinde mâna colegului tău și spune-i că el contează pentru tine. Arătați că nu sunteți o generație de oameni care stau doar spate în spate. Hristos ne spune: «Întoarceți-vă cu fața către Mine, sunt Singurul care poate să vă dea demnitatea și bucurie vieții voastre»”.

 „-Părinte, sunteți fericit?
- Eu sunt creștin, deci nu pot fi decât fericit! Creștinul e acela care împlinește Fericirile! Preoția este o stare de fericire, uneori grea, amară, dar cine trăiește cu Hristos nu poate fi decât fericit, pentru că nu e fericirea lor, ci este fericirea deplină”.

„-Cum putem să dobândim rugăciunea inimii?
- Aceasta este un subiect foarte larg. Pe scurt, îmbunați-vă inima, înmuiați-o ca în ea să poată locui Hristos!”

„Învățați să alegeți ceea ce este de folos și nu fiți acrituri, că Domnul nu asta dorește!”.

„A fi liber în Hristos înseamnă a dărui cu zâmbetul pe buze!”.

Conferinţa s-a încheiat cu rugăciunile de seară rostite în mai multe limbi de tinerii prezenţi la eveniment.

Galerii foto complete de la eveniment puteți vedea accesând următoarele linkuri:

https://doxologia.ro/eveniment/bucurie-entuziasm-tinerete-ito2017-galerie-foto

https://doxologia.ro/eveniment/parintele-constantin-necula-mijlocul-tinerilor-ito2017-galerie-foto

https://doxologia.ro/eveniment/hristos-mijlocul-nostru-este-va-fi-ito2017-galerie-foto