Părintele Patriarh Daniel a ajuns la Mănăstirea Putna
În acest an, la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se împlinesc 150 de ani de la „Serbarea de la Putna” din 1871, eveniment determinant pentru definirea identităţii naţionale româneşti. La ceas aniversar, cunoscuta mănăstire ştefaniană organizează o serie de manifestări culturale şi religioase. În deschidere, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a arătat faptul că şi în urmă cu 150 de ani, manifestarea tinerilor de la Putna a început tot într-o zi de sâmbătă, subliniind totodată rolul esenţial al acţiunii lor, dar şi al locului unde aceasta s-a desfăşurat.
Manifestările au fost deschise de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a sosit la Suceava în dimineaţa acestei zile, fiind întâmpinat pe aeroportul „Sfântul Ştefan cel Mare” din oraş, în mod tradiţionat, cu pâine şi sare, de către o delegaţie formată din Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de reprezentanți ai Centrului Eparhial, Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, Primarul Municipiului Suceava, Ion Lungu, precum şi alte oficialităţi locale şi tineri participanţi la manifestarea de la Putna.
Delegaţia oficială s-a îndreptat apoi către ctitoria ştefaniană, unde Preafericirea Sa şi cei care l-au însoţit au fost întâmpinaţi, în sunete de bucium, de către vieţuitorii aşezământului monahal şi tinerii participanţi la manifestarea cultural-religioasă, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Bacăului şi Romanului, şi Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.
În biserica mănăstirii a fost săvârşită o slujbă de mulţumire, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic a rostit un cuvânt de bun venit, mulţumind Întâistătătorului Bisericii noastre pentru binecuvântarea acestei manifestări prin prezenţa sa, reiterând importanţa „Serbării de la Putna” pentru afirmarea idealului de unitate naţională a tuturor românilor.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit, de asemenea, un cuvânt de binecuvântare, în care a arătat faptul că şi în urmă cu 150 de ani, manifestarea tinerilor de la Putna a început tot într-o zi de sâmbătă, subliniind totodată rolul esenţial al acţiunii lor, dar şi al locului unde aceasta s-a desfăşurat: „Această binecuvântată coincidenţă ne arată că Dumnezeu lucrează în mod surprinzător, face minuni, pentru a arăta iubirea Sa faţă de cei care răspund cu iubire chemării Sale. Este o bucurie să fim aici. Spunea cineva că Mănăstirea Putna are o putere binecuvântată de Dumnezeu de a se regenera ca simbol spiritual pentru români, chiar dacă adeseori a trecut prin dificultăţi. După adunarea de la Putna şi congresul studenţilor din 1871 s-a constatat că nu a fost vorba de un «parastas», cum spunea cineva, ci de o «naştere din nou», şi anume de o nouă etapă de conştientizare a nevoii unităţii în cuget şi simţiri pentru toţi românii, din ţară şi de pretutindeni. De aceea, vedem cum în aceste zile ne întâlnim, prin rugăciune, cu cei care s-au adunat aici, lângă mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi, de asemenea, prin cinstire, prin rememorare, a evenimentelor de atunci, dar şi pentru speranţa unei unităţi mai intense a românilor din ţară şi din străinătate”.
Manifestarea comemorativă de la Putna din acest an va continua pe parcursul a cinci zile cu mai multe evenimente religioase şi culturale, urmând a se încheia miercuri, 18 august.
Click AICI pentru a urmări transmisiunea LIVE a întâmpinării Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Ştire în curs de actualizare…
Sursa: ziarullumina.ro