Părintele Patriarh Daniel: „Dacă elita l-a refuzat pe Hristos, poporul sărac și suferind L-a urmat”
Pilda celor poftiți la cină a fost unul dintre textele evanghelice citite duminică, 12 decembrie, la Sfânta Liturghie. Despre această parabolă, Patriarhul Daniel a spus că are scopul să ne cheme la pregătire duhovnicească, să ne îndemne să nu ne scuzăm tot timpul și să nu refuzăm dărnicia lui Dumnezeu, ci să-I urmăm și să fim și noi generoși.
„Cina aceasta este de fapt chemarea la mântuire, la comuniunea vieții veșnice cu Dumnezeu”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Primii invitați la cină sunt cei pe care Stăpânul îi consideră cei mai apropiați, mai cunoscuți, mai de nădejde, elita poporului ales – conducătorii, cărturarii și fariseii, a explicat Preafericirea Sa.
„Auzind că cei invitați ca fiind preferații Lui nu răspund, Stăpânul S-a mâniat. În același timp, însă, a respectat libertatea celor care L-au refuzat. I-a lăsat așa cum s-au scuzat. Dar vedem că și Dumnezeu își respectă propria libertate de a schimba atitudinea Sa”, a continuat Patriarhul. Stăpânul a trimis slujitorul în piețe și în ulițe să aducă pe cei săraci și pe neputincioși, pe orbi și pe șchiopi.
„Categoria aceasta a săracilor, bolnavilor și marginalizaților din popor forma mulțimile venite la Iisus să-L asculte cum binevestește Evanghelia Mântuirii și să primească vindecare”.
„Dacă elita, mai marii cărturarilor și fariseilor, au refuzat pe Hristos, poporul sărac și suferind L-a urmat”, a subliniat Părintele Patriarh.
Cu toți aceștia, mai rămăsese încă loc la Cină și slujitorul a fost trimis apoi la garduri și la drumuri să mai cheme și pe aceia. Cei de la garduri sunt popoarele păgâne, pe care Mântuitorul le-a chemat la mântuire prin Apostoli, a explicat Patriarhul.
„Acestea, deși uneori religioase, credeau în mulți zei, dar nu aveau o cale precisă în istorie, nu cunoșteau pe Unicul, Adevăratul Dumnezeu. Aceste persoane neglijate, uitate, fără importanță, unele fără niciun rost vizibil în istorie, nu s-au așteptat niciodată să fie onorate cu această Cină a unui Stăpân mărinimos”.
„Evanghelia de astăzi este o Evanghelie a mărinimiei lui Dumnezeu, una a libertății, dar și a responsabilității. Chemarea la Cină înseamnă, mai ales în postul acesta, chemarea la spovedanie și la împărtășire mai deasă”, a spus Patriarhul Daniel.
„Această Evanghelie ne cheamă să ajutăm și noi cu fapte de milostenie pe cei bolnavi, pe cei singuri, pe cei necăjiți, săraci, fără adăpost, pe cei care se află pe drumuri întortocheate ale vieții și au nevoie de un sfat bun, de o îndrumare, pentru că nu și-au găsit calea”.
La finalul predicii sale, Patriarhul a subliniat că Sfântul Spiridon, cinstit în data de 12 decembrie, a împlinit această Evanghelie în mod deosebit, prin milostenie. Preafericirea Sa a prezentat pe scurt viața sfântului și a spus că acesta este azi ocrotitor al multor spitale și așezăminte filantropice pentru că a făcut numeroase vindecări minunate și a ajutat mulți săraci. Sfântul Ierarh Spiridon era însuși foarte sărac și purta o mitră împletită din papură, a mai amintit Patriarhul.
La final Preafericirea Sa a transmis urări de bine celor care poartă numele sfinților serbați în data de 12 decembrie: Spiridon și Alexandru.
Patriarhul a participat duminică la Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Sursa: basilica.ro