Părintele Patriarh Daniel, de Hramul Sfântului Dimitrie cel Nou: „Pelerinajul ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieții noastre”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Părintele Patriarh Daniel, de Hramul Sfântului Dimitrie cel Nou: „Pelerinajul ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieții noastre”

    • Părintele Patriarh Daniel
      Părintele Patriarh Daniel / Foto: basilica.ro

      Părintele Patriarh Daniel / Foto: basilica.ro

În cuvântul de învățătură rostit la Sfânta Liturghie din ziua Hramului Sfântului Dimitrie cel Nou, Părintele Patriarh Daniel a vorbit despre legătura duhovnicească dintre sfinți și credincioși, despre cum sfinții unesc popoarele în credință, dar și despre sensul pelerinajului, în general.

Numeroși credincioși participă la slujba de hram, și peste 5.000 de pelerini se află la rând, pentru a cinsti moaștele celor doi Sfinți Dimitrie și icoana Maicii Domnului „Panaghia Soumela”, conform basilica.ro.

După ce a prezentat puținele detalii biografice cunoscute despre Sfântul Dimitrie cel Nou, Patriarhul a evidențiat minunile pe care acesta le-a făcut amintind că acestea au fost detaliate sistematic de PS Paisie Sinaitul la privegherea de joi seară.

„El este făcător de minuni prin care se manifestă, nu o putere orgolioasă, ci o iubire smerită și milostivă. Aceasta este iubirea lui Hristos și iubirea sfinților, ea nu este o iubire arogantă și posesivă, ci smerită și milostivă”, a spus Preafericirea Sa.

Sfinții corectează greșelile oamenilor

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a insistat apoi asupra faptului că Sfântul Cuvios Dimitrie „a ajutat foarte mult poporul dreptcredincios din București mai ales în timpul stăpânirii comuniste”.

Atunci se intenționa mutarea Catedralei, nu doar a raclei sfântului, la fosta Mănăstire Văcărești.

„În 1989, Patriarhia a fost obligată să mute racla pentru că a fost organizată o ședință a Marii Adunări Naționale (în actuala clădire a Palatului Patriarhiei, n. red.) tocmai în data de 27 octombrie”, a amintit Părintele Patriarh.

„Înțeleptul Patriarh Teoctist a mutat racla sfântului nu departe de catedrală, în Biserica ‹‹Sfântul Nicolae›› – Vlădica. Și așa credincioșii au mers și s-au închinat acolo de sărbătoarea sfântului. Dar în același an, spre Crăciun, regimul comunist a căzut”.

„În anul 2007, la 27 octombrie, chiar de sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, în clădirea în care se ținea cândva Marea Adunare Națională, s-a înființat Centrul de presă Basilica. Și de aici, Radio Trinitas și Trinitas TV au transmis în continuare din 2007 până astăzi slujbele de la Catedrala Patriarhală unde se află moaștele sfântului”.

Clădirea în discuție a fost dată în folosință în anul 1996, și a devenit Palatul Patriarhiei, iar mai târziu a fost dată în proprietate întrucât terenul de sub clădire a aparținut Mitropoliei Țării Românești.

„Deci sfinții au modul lor de a corecta greșelile oamenilor și această atitudine ostilă față de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou pe care a avut-o regimul comunist s-a transformat într-o încurajare misionară a Bisericii. De aceea, putem spune, împreună cu psalmistul: ‹‹Minunat este Dumnezeu întru sfinții Săi!››”.

Sfinții întăresc legătura între țări

Patriarhul României a continuat prin a aprecia bunăvoința Mitropolitului Pantelimon de Veria Naousa și Kampania care a adus la acest hram, din Grecia, moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Icoana Panaghia Soumela.

„Evlavia credincioșilor ortodocși față de sfintele moaște, dar și față de sfintele icoane a fost o constantă în istoria Ortodoxiei”, a spus Părintele Patriarh și a menționat o recenta descoperire privind legătura dintre poporul român și icoana Panaghia Soumela:

„Am descoperit recent că în secolul al 17-lea Doamna Maria, soția Domnitorului Șerban Cantacuzino a adăugat la icoana Sfintei Panaghia Soumela, adică a Maicii Domnului din Pont, o coroniță de argint aurit și a scris numele ei, al fiului ei, voievodul Gheorghe, și a patru fiice”.

„Astfel se vede legătura dintre țările ortodoxe prin sfinți, prin moaște și prin icoane făcătoare de minuni”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Preafericirea Sa a adăugat că „noi, credincioșii, când cinstim moaștele sfinților nu cinstim oase – cum greșit spun cei nepregătiți, neinformați și rău intenționați – ci noi ne întâlnim cu persoana sfântului ale cărui moaște se află în fața noastră”.

„Când cinstim sfintele icoane, nu cinstim lemnul, ci persoana care este reprezentată”.

„Credincioșii evlavioși, pelerinii, simt prezența harului Duhului Sfânt lucrător în sfinți și se bucură iar cei care n-au credință și nici simțire duhovnicească se tulbură”.

„Sfinții adună popoarele în comuniune și dăruiesc fiecărui închinător două daruri mari în suflet: pace și bucurie”, a subliniat Preafericirea Sa.

Pelerinajul nu este timp pierdut

„Și anul acesta cinstim pomenirea Sfântului Dimitrie cel Nou cerându-i sănătate și ajutor în viață”, a continuat Patriarhul României.

„Bolile vin adesea din neglijență și nepăsare, dar uneori Dumnezeu le îngăduie pentru ca să ne dăm seama că nu suntem veșnici. Deși dorim să trăim veșnic, constatăm că suntem măcinați de boli și simțim sfârșitul aproape”, a spus Părintele Patriarh.

„Pelerinajul nu este timp pierdut și osteneală zadarnică”, a subliniat în final Patriarhul.

„Pelerinajul este un mare câștig duhovnicesc. El ne reamintește că suntem pelerini pe pământ și că ne îndreptăm spre cetatea netrecătoare, spre cetatea noastră definitivă”.

„Pelerinajul ne maturizează, ne îndeamnă să dăm sens vieții noastre, să umplem viața de prezența smerită și milostivă a lui Hristos. Pelerinajul este un act de credință, de speranță și de iubire, dar și un moment de recunoștință adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile primite. Pelerinajul este și un act de pocăință pentru păcate și cererea iertării, este un prilej de a cere sfinților să ne ajute să-L iubim pe Dumnezeu cum l-au iubit ei”.

„Hramul și pelerinajul de hram pot fi un eveniment de întărire a credinței, de împrospătare a rugăciunii, de cunoaștere a altor persoane decât cele pe care le întâlnim zilnic în parohie, în mănăstire sau în localitatea de unde venim fiecare”.

„Vă felicităm pe toți, iubiți credincioși pelerini, pentru evlavie și multa răbdare pe care le-ați arătat și ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu și tuturor sfinților să vă răsplătească râvna și osteneala cu darurile Sale duhovnicești și mântuitoare”, a încheiat Patriarhul Daniel.

***

Zeci de ierarhi slujesc pe Dealul Patriarhiei de Sfântul Dimitrie cel Nou. Printre invitați se numără IPS Pantelimon, Mitropolit de Veria, Naousa și Kampania din Biserica Ortodoxă a Greciei, și IPS Naum, Mitropolit de Ruse din Biserica Ortodoxă a Bulgariei.

Citește despre: