Părintele Patriarh Daniel: „Harul este iubirea Preasfintei Treimi împărtășită oamenilor prin Iisus Hristos”

Patriarhia Română

Părintele Patriarh Daniel: „Harul este iubirea Preasfintei Treimi împărtășită oamenilor prin Iisus Hristos”

„Harul este iubirea Preasfintei Treimi împărtășită oamenilor prin Iisus Hristos”, a spus Patriarhul Daniel duminică, în cuvântul de învățătură rostit la Paraclisul istoric al Reședinței Patriarhale. Patriarhul României a explicat Evanghelia Vindecării slăbănogului din Capernaum și a vorbit despre învățătura Sf. Grigorie Palama.

„Harul este lumină veșnică, sau slava iubirii veșnice a Preasfintei Treimi. Această slavă s-a arătat apostolilor Petru, Iacov și Ioan pe Muntele Tabor și s-a arătat de-a lungul istoriei Bisericii de multe ori, când Dumnezeu a  voit, marilor sfinți rugători, care s-au pocăit mult, au postit mult și s-au rugat mult”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

„De aceea, Sf. Grigorie Palama este numit și propovăduitor al harului. Iar în termeni teologici (este numit) teologul energiilor necreate, sau al luminii necreate. El este un teolog al experienței  sfinților.”

Ce este inima

Patriarhul României a explicat modul în care acționează Rugăciunea lui Iisus, numită și Rugăciunea Inimii, sau Rugăciunea Minții.

„Vederea lui Dumnezeu se dăruiește de Dumnezeu celor care au devenit curați cu inima, și-au curățit mintea și inima de gânduri rele, necurate, și au adus (în inimă), prin rugăciune neîncetată, prezența iubirii milostive și smerite a lui Hristos”, a spus Preafericirea Sa.

În acest context, Patriarhul a amintit că în Evanghelia zilei, cea a Vindecării slăbănogului din Capernaum, Mântuitorul întreabă: De ce cugetați acestea în inimile voastre?

„Nu a spus «în mintea voastră», pentru că inima, în Sfânta Scriptură, este înțeleasă ca fiind centrul spiritual al vieții persoanei. În limba română, inima vine de la anima, care înseamnă suflet în latină. Deci: «Ce cugetați în sufletul vostru?» Sufletul unește mintea cu simțirea.”

Cine sunt cei „patru anonimi”

Despre Evanghelia zilei, Patriarhul Daniel a spus că, „atunci când se dorește primirea iertării păcatelor și vindecarea de boli, contează foarte mult nu numai credința celui bolnav, ci și credința celor din jurul lui, mai ales a celor care-l aduc pe bolnav la Hristos”.

Cei „patru anonimi” care îl aduc pe paralitic la Hristos „arată credința unor oameni care îngrijesc de cei bolnavi și care sunt milostivi, care nu judecă, ci ajută, care nu se gândesc doar la sănătatea lor, ci doresc ca și cei care suferă să devină sănătoși”, a precizat Patriarhul României.

Aceștia îi reprezintă nu doar pe preoții care dăruiesc iertarea de păcate de la Hristos, ci și personalul medical și pe toți cei care au grijă de bolnavi – părinți, rude, prieteni.

„Prin ei se constată adevărul că Biserica este o comunitate a iubirii milostive, smerite și milostive. Iubirea milostivă este iubire acare nu se gândește doar la sine, ci și la binele altora și mai ales ajută prin rugăciune și fapte de milostenie pe cei care nu se mai pot ajuta”,  a spus Patriarhul.

Astfel, Evanghelia zilei „ne îndeamnă să căutăm iertarea păcatelor în mod deosebit și vindecarea de boli sufletești și trupești în această perioadă a Postului Sfintelor Paști” și „să aducem la Hristos pe cei care au nevoie de iertarea păcatelor și de vindecare”.

Patriarhul Daniel și-a încheiat cuvântul de învățătură adresând credincioșilor îndemnul de a fi râvnitori la rugăciune și de a citi scrierile sfinților isihaști pe care Biserica îi pomenește în mod deosebit anul acesta: Sf. Simeon Noul Teolog, Sf. Ier. Grigorie Palama și Sf. Paisie de la Neamț.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: