Părintele Patriarh Daniel: „Hristos rupe barierele mentale ale complexului superiorității”
La predica rostită în Duminica Samarinencei, Patriarhul Daniel a evidențiat un detaliu din evanghelia zilei, și anume că Apostolii, deși s-au mirat că Iisus vorbește cu o femeie, nu au îndrăznit să-L întrebe nimic.
„Nimeni nu a îndrăznit să-L întrebe despre ce a vorbit sau de ce a vorbit cu această femeie”, a remarcat Patiarhul și a explicat mai departe contextul vremii.
„Exista în timpul acela o mentalitate care prezenta pe femeie ca fiind de condiție inferioară bărbatului. În tradiția iudaică, exista un anumit respect față de femei, dar și o diferență de valoare, pe când la păgâni femeia era considerată doar un obiect și bărbatul avea drept de viață și de moarte asupra ei”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel duminică la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Reședința Patriarhală.
„Ucenicii au observat că Mântuitorul Iisus Hristos, vorbind cu o femeie samarineancă, are un alt comportament decât iudeii obișnuiți. El rupe barierele mentale ale complexului superiorității bărbatului față de femeie și ale complexului superiorității iudeilor față de samarineni”.
„Prin aceasta, Mântuitorul pregătește intrarea tuturor neamurilor în comuniunea Bisericii pe care o întemeiază – nu numai a evreilor, ci a tuturor popoarelor care vor crede în El și, în același timp, arată că la sfințenie sunt chemate și femeile, nu doar bărbații”.
„În Calendarul Bisericii există sfinți bărbați și sfinte femei, ceea ce înseamnă că harul mântuitor al lui Hristos cheamă pe tot omul la sfințire și mântuire”, a adăugat Patriarhul Daniel.
Referitor la acest text evanghelic, Preafericirea Sa a mai subliniat că „prin dialog cu femeia samarineancă, și apoi cu locuitorii cetății Sihar, Mântuitorul Iisus Hristos înlătură bariera mentală a ostilității dintre popoare diferite: iudei și samarineni”.
În urma dialogului cu Iisus, femeia a adus la credință întreaga cetate din care făcea parte, iar Hristos a rămas apoi două zile în Sihar pentru a-i învăța pe locuitori fie Noul și Vechiul Testament, fie Porunca Iubirii.
Patriarhul Daniel a amintit cuvintele Sfântului Ioan Gură de Aur care nota că „ucenicii lui Iisus aduceau câte un om-doi la credință, dar aici o femeie a convertit o cetate întreagă”.
O altă temă a fost aceea că Mântuitorul s-a arătat femeii a fi Mesia, dar și „Izvorul apei celei vii”. „El nu este doar un Tămăduitor de boli, ci Izvorul harului mântuitor care vindecă pe oameni de păcate și le dăruiește viață veșnică”.
Părintele Patriarh a menționat că dialogul despre „apa cea vie” este redat în aceste zile pentru că se apropie sărbătorile Înălțarea Domnului și Pogorârea Duhului Sfânt.
Sursa: basilica.ro