Părintele Patriarh Daniel: „Ne rugăm Sfinţilor Români să mijlocească pentru noi înaintea tronului Sfintei Treimi”
Patriarhul Daniel s-a rugat duminică tuturor sfinţilor români „să mijlocească înaintea tronului Sfintei Treimi, împreună cu Sfântul Apostol Andrei şi cu Sfântul Apostol Filip, ca noi să păstrăm dreapta credinţă apostolică, să cultivăm virtuţile vieţii creştine şi să transmitem mai departe bogăţia spirituală a Ortodoxiei”.
În Salonul Sfinţilor Români din Reşedinţa Patriarhală, unde sunt pictaţi majoritatea sfinţilor români, Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie în 21 iunie şi a amintit că în Duminica a 2-a după Rusalii îi pomenim pe toţi sfinţii români:
„Pe cei cunoscuţi şi pe cei necunoscuţi, pe cei care au fost canonizaţi şi trecuţi în calendar şi pe cei care nu sunt trecuţi în calendar şi care au pătimit în închisorile comuniste luptând pentru păstrarea credinţei ortodoxe”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat sintetic originea încreştinării poporului român, precizând că acest lucru îl datorăm Sfinţilor Apostoli Andrei şi Filip.
„Duminica aceasta ne arată că noi românii avem credinţă de la Sfântul Apostol Andrei şi de la Sfântul Apostol Filip şi această credinţă a rodit de-a lungul veacurilor. Spre deosebire de alte popoare care au fost creştinate la comandă, poporul român a fost creştinat lent, în etape”.
Această creştinare a lui s-a făcut prin oameni simpli la început; un rol important l-au jucat şi soldaţii deveniţi creştini din cele două legiuni romane Gemina şi Macedonica aduse pe teritoriul Daciei după cucerirea Daciei de Împăratul Traian în anul 106.
Potrivit Preafericirii Sale, sfinţii străromâni şi români sau sfinţii de alte neamuri care au moaştele pe teritoriul ţării noastre au umplut calendarul Bisericii noastre, încât „nu avem nicio lună în an în care să nu fie pomenit cel puţin unul sau doi sfinţi români”.
Biserica Ortodoxă Română a rânduit, prin hotărârea Sfântului Sinod din şedinţa din 19-20 iunie 1992 ca în a doua Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt să se sărbătorească Duminica Sfinţilor Români.
Salonul Sfinților Români, așa cum este numit holul de la intrarea în Reşedinţa Patriarhală, a fost consolidat în perioada 2015-2016. Atunci a fost înlocuită pictura veche, din cauza degradării ei iremediabile, cu pictură în tehnica mozaic și cu o tematică nouă: Sfinţii Români canonizaţi în ultimele șase decenii, cu începere din anul 1955.
Sursa: basilica.ro