Părintele Patriarh Daniel: „Omul rugător se umple de prezența Lui Dumnezeu”
Părintele Patriarh Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, conform basilica.ro.
În cadrul cuvântului de învățătură rostit cu acest prilej, Patriarhul României a enumerat principalele învățături al evangheliei Vindecării lunaticului:
- Rugăciunea părinților adresată Domnului Iisus pentru copiii bolnavi ajută la vindecarea acestora.
- Domnului Iisus îi iubește și îi mustră pe oameni spre îndreptarea lor spirituală, spre întărirea credinței.
- Unii demoni pot fi alungați din omul posedat numai prin credință puternică, rugăciune stăruitoare și post deplin, sau total.
„Această vindecare pe care o săvârșește Iisus Hristos din iubire milostivă ne arată că El este doctor desăvârșit al sufletelor și al trupurilor.”
Prin post și rugăciune omul se dăruiește lui Dumnezeu
„Și a mai adăugat Iisus că acest neam de demoni, acest fel de duhuri necurate, nu iese din om decât cu post și rugăciune. Cu alte cuvinte, nu este suficientă poruncirea, alungarea verbală a acestor duhuri necurate. Este nevoie ca cei care îi alungă să fie în stare de rugăciune fierbinte. Și, de asemenea, în stare de post total sau de plin”, a precizat Preafericirea Sa.
„Această iubire milostivă prezentă în omul rugător este harul lui Dumnezeu. Și, când omul se roagă și postește, nu mai este plin de sine, egoist, ci plin de harul lui Dumnezeu și se află în stare de smerenie, pentru că starea de post total sau de plin este o stare de smerenie.”
„Demonii mândri și lipsiți de iubire față de oameni se înfricoșează doar de prezența harului Duhului Sfânt, de prezența iubirii lui Hristos în omul rugător și postitor”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.
„Prin post și rugăciune omul se dăruiește pe sine total lui Dumnezeu. De aceea, și Dumnezeu Se dăruiește total omului rugător și postitor. Și îl umple de harul iubirii Sale smerite și milostive. Această iubire smerită și milostivă a lui Dumnezeu, prezentă în omul rugător și postitor, contrastează cu mândria și cu răutatea duhurilor necurate. Deci numai în starea aceasta duhurile pot fi alungate din omul posedat.”
Rugăciunea pentru cei bolnavi
Evanghelia ne arată că atât tatăl copilului, cât și ucenicii Mântuitorului aveau nevoie de credință mai puternică, a subliniat Patriarhul României.
„Uneori, copiii bolnavi nu se mai pot ruga, fiindcă nu știu sau pentru că sunt prea bolnavi ca să mai poată formula rugăciunea. Dar de mare folos sunt părinții credincioși, familia credincioasă, prietenii apropiați care sunt credincioși, rugători și postitori. Și, în privința aceasta, Biserica se roagă pentru toți cei care suferă, care au nevoie de mila și ajutorul Lui Dumnezeu.”
„Evanghelia ne mai învață că totdeauna credința este cultivată, întărită și aprofundată prin rugăciune și post. De aceea, Biserica a stabilit și perioade de post de-a lungul anului și în fiecare săptămână: ziua de miercuri și cea de vineri sunt zile de post”, a amintit Preafericitul Părinte Daniel.
„Credința se întărește prin rugăciune și post, în sensul că nu rămâne o simplă convingere intelectuală, ci adevărata credință este o relație vie a omului credincios cu Dumnezeu nevăzut, dar milostiv, Care, prin harul Său, îl ajută pe om în situații dificile.”
Să fim mâinile iubirii milostive a lui Hristos
„În practică, după ce cel care vine să fie vindecat și familia lui s-au spovedit și s-au împărtășit, este foarte important să învățăm din evanghelia de astăzi că Biserica are, așa cum a învățat-o Domnul Iisus Hristos, această slujire de a contribui la vindecarea sufletească și trupească a oamenilor care suferă și se roagă: pentru bolnavi, pentru cei robiți, pentru tot sufletul necăjit și întristat, pe care nu are cine să-l miluiască”, a continuat Patriarhul României.
„Biserica, pe lângă rugăciunile pentru bolnavi, a organizat și infirmerii sau bolnițe – în mănăstiri și pe lângă mănăstiri – farmacii, centre medicale și chiar spitale proprii. Iar în spitalele din țară există aproape în toate câte o încăpere sau câte un paraclis, ca știința medicală să fie unită cu rugăciunea preotului slujitor.”
„În general, toți creștinii trebuie să devină mâinile iubirii milostive a lui Hristos. Cei care așteptau minuni pe timpul Mântuitorului au devenit uneori spectatori, nu rugători. Și atunci Mântuitorul Iisus Hristos îi mustră pe aceștia, care așteaptă să se facă minuni ca un spectacol, fără să fie compătimitori, sau milostivi, solidari cu cei bolnavi”, a mai precizat Preafericirea Sa.
„Mântuitorul dorește ca și cei ce se află în jurul celor bolnavi să se roage, să fie milostivi, să aibă sufletul deschis spre ajutorarea semenilor, spre slava de Dumnezeu și mântuirea oamenilor”, a încheiat Părintele Patriarh Daniel.