Părintele Patriarh Daniel: „Orbul devine luminător al multora prin credință și mărturisire”

Patriarhia Română

Părintele Patriarh Daniel: „Orbul devine luminător al multora prin credință și mărturisire”

Patriarhul Daniel a evidențiat în predica adresată duminică, 24 mai 2020, lucrarea lui Dumnezeu printr-o persoană infirmă, un orb care devine luminător al multora, dascăl pentru noi și mărturisitor al lui Hristos.

„Boala nu este întotdeauna o urmare a păcatului, ci poate fi și un prilej de lucrare tainică a lui Dumnezeu în lume pentru întărirea credinței oamenilor”, a spus Patriarhul.

„Acest orb vindecat devine un dascăl pentru noi. Un dascăl al smereniei, un dascăl al răbdării”, a remarcat Părintele Patriarh amintind că persoana vindecată de Hristos era orb din naștere și din pruncie cerșea.

„Devine și un dascăl al credinței smerite și un dascăl al mărturisirii curajoase a dumnezeirii lui Hristos”, a continuat Patriarhul, menționând că orbul întru smerenie a ascultat și împlinit porunca lui Iisus de a merge la Siloam și, apoi, cu îndrăzneală L-a mărturisit în fața fariseilor:

„Orbul devine luminător al multora prin credință și mărturisire. El contrastează cu cei care se află în orbire duhovnicească deși văd fizic, trupește. Această pedagogie minunată a lui Hristos ne arată cum oamenii infirmi sau bolnavi pot să mărturisească dumnezeirea și sfințenia Lui, în timp ce unii oameni care văd cu ochii trupești refuză să recunoască prezența și lucrarea lui Dumnezeu în ei”.

Manifestări ale orbirii duhovnicești

Patriarhul României a spus că orbirea duhovnicească se manifestă în societatea actuală prin diverse forme:

„Este vorba de orbirea prin necredință. Astăzi, necredința ca incapacitate a unor oameni de a recunoaște că Dumnezeu este făcătorul cerului, al pământului și al omului se manifestă în multe feluri: ateism sau ostilitate față de religie, nihilism sau indiferență față de valorile religioase, secularizare sau diminuare a importanței vieții spirituale în viața credincioșilor”.

Patriarhul Daniel a apreciat că de multe ori cei care trec prin suferință devin mărturisitori, dar nu este necesar să suferim pentru a mulțumi lui Dumnezeu:

„Oamenii care au trecut prin suferință și au simțit ajutorul lui Dumnezeu ca vindecare, ca alinare a durerii, ca schimbare a vieții și ca arvună a dobândirii mântuirii prin suferință și pocăință, devin mărturisitori ai lucrării lui Dumnezeu în lume. Desigur, este bine să mărturisim credința și să ne întărim în credință nu doar prin suferință, ci prin mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le primim de la El și, în primul rând pentru darul vieții și pentru darul sănătății”.

Să fim alături de cei care suferă!

În același timp, Evanghelia de astăzi ne îndeamnă să fim alături de cei care suferă, de cei care sunt infirmi, de cei care au în viața lor o mulțime de neajunsuri, a spus Preafericirea Sa.

„Vedem că nimeni nu L-a rugat pe Iisus să-l vindece pe acest orb din naștere, ci din proprie inițiativă, din iubirea Sa smerită și milostivă Hristos Domnul l-a vindecat. De aceea, și noi din iubire smerită și milostivă trebuie să ajutăm pe toți cei care au nevoie de rugăciunea noastră, în primul rând, de fapta noastră milostivă, de cuvântul încurajator, de prezența lângă cei bolnavi. Prin orice formă de ajutorare față de cei aflați în suferință noi devenim mâinile iubirii milostive a lui Hristos”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

Patriarhul Daniel a participat la Sfânta Liturghie în Duminica a șasea după Paști la Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală.

Citește despre: