Părintele Patriarh Daniel: „Să facem binele din proprie inițiativă, cum a mers și Hristos în Gadara, la cei mai chinuiți și părăsiți”

Patriarhia Română

Părintele Patriarh Daniel: „Să facem binele din proprie inițiativă, cum a mers și Hristos în Gadara, la cei mai chinuiți și părăsiți”

    • Părintele Patriarh Daniel: „Să facem binele din proprie inițiativă, cum a mers și Hristos în Gadara, la cei mai chinuiți și părăsiți”
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

Mântuitorul a mers din proprie inițiativă „acolo unde demnitatea umană, ființa umană a fost cel mai mult chinuită, abandonată, părăsită, izolată și umilită”, a spus Patriarhul Daniel în predica sa de duminică. Și noi să facem binele din proprie inițiativă, a adăugat el: „Unde vedem că este multă suferință, singurătate și umilință, să mergem să ajutăm după posibilități și mai ales prin rugăciune, prin prezență, prin cuvânt și prin faptă”.

Gadarenii, deși erau mai aproape de cei doi demonizați vindecați de Hristos, erau mult mai reci și nepăsători.

„Aproape că nu se mai interesau de acești doi oameni posedați de demoni, nu-i mai considerau printre oameni. Îi considerau ca făcând parte dintre demoni, fiindcă erau demonizați. Deci le lipseau compasiunea și comuniunea, le lipsea dragostea față de semenii care erau chinuiți de demoni”, a explicat părintele patriarh.

Dacă cei doi demonizați erau posedați de o legiune de demoni, nici ceilalți gadareni nu erau cu totul curați, căci erau și ei înrobiți de patima averii.

„În loc să se bucure că acești oameni posedați, violenți, furioși și răi au fost vindecați, locuitorii Cetății Gadara s-au întristat de paguba materială pe care le-a pricinuit-o intrarea demonilor în turma de porci”, a precizat patriarhul.

„Această pagubă materială era o atenționare a lor că sunt prea mult preocupați de câștig material și prea puțin de viața spirituală”, a subliniat el.

Hristos restaurează demnitatea și libertatea omului

Preafericirea Sa a mai afirmat că Mântuitorul vrea „să arate că omul posedat de duhuri necurate nu mai este liber și nu mai este demn. El nu mai are libertatea de a folosi facultățile și simțurile sale cum dorește, ci duhurile care au pus stăpânire pe om folosesc vocea lui, gesturile, corpul lui și forța fizică o amplifică pentru a face răul, nu binele”.

„Demonii dezbină pe oameni, îi înfurie, îi înrăutățesc, iar Dumnezeu îi adună pe oameni, îi înduhovnicește, îi face pașnici și iubitori”, a adăugat Patriarhul României.

„Mântuitorul Iisus Hristos, prin vindecarea sau eliberarea oamenilor de duhurile rele, restabilește pe om în demnitatea sa de ființă creată după chipul lui Dumnezeu și chemată la asemănarea cu Dumnezeu, adică la sfințenie”, a adăugat el.

„Vedem cum Hristos Domnul redă omului demnitatea și libertatea și bunătatea sufletului.”

Cum ne ferim de duhurile rele

Întrebându-L de ce a venit la ei „înainte de vreme”, demonii „au simțit că venirea lui Iisus spre ei era un început al judecății”, a explicat părintele patriarh. „Iisus cel smerit și bun îi chinuie prin însăși prezența Lui.”

Putem și noi ține la distanță demonii dacă prin felul nostru de a fi aducem harul Duhului Sfânt în viața noastră. Patriarhul a oferit și o „rețetă” pentru aceasta:

  • „Când omul se roagă mult, omul are în el pe Duhul Sfânt”, Care vine „să lumineze mintea, să încălzească inima și să întărească voința spre fapte ale iubirii smerite și milostive. Deci rugăciunea înseamnă prezența iubirii milostive a Preasfintei Treimi în viața noastră.”
  • „Să ne facem semnul Sfintei Cruci foarte des. Demonii se înfricoșează de semnul Sfintei Cruci, deoarece Sfânta Cruce le amintește de iubirea smerită și milostivă a lui Hristos.”
  • Să postim și să ne spovedim des.
  • „Biserica are rugăciuni de alungare a demonilor, dar aceste rugăciuni se citesc în stare de post, de smerenie, după spovedanie, nu oricând și oricum.”

„Ne rugăm milostivului Dumnezeu ca să ne dăruiască și nouă iubire milostivă, să înțelegem pe cei aflați în suferință, și să fim și noi prezenți alături de cei care sunt singuri, care sunt înstrăinați, care nu mai pot gândi, vorbi și lucra cum doresc, ci sunt în mare suferință și neputință”, a mai spus Pariarhul Daniel.

„Prin chemarea ajutorului lui Dumnezeu, se vor elibera, se vor vindeca și vor fi reintegrați în comuniunea vieții Bisericii”, a încheiat părintele patriarh.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: