Părintele Patriarh Daniel: „Sfântul Nicolae este simbolul generozităţii şi prietenul copiilor”

Patriarhia Română

Părintele Patriarh Daniel: „Sfântul Nicolae este simbolul generozităţii şi prietenul copiilor”

    • Părintele Patriarh Daniel: „Sfântul Nicolae este simbolul generozităţii şi prietenul copiilor”
      Foto: basilica.ro

      Foto: basilica.ro

Părintele Patriarh Daniel l-a numit pe Sfântul Nicolae, în ziua sa de cinstire, simbolul generozităţii şi prietenul copiilor.

„Sfântul Nicolae este ajutător al orfanilor, al bolnavilor, al oamenilor aflaţi în dificultăţi, dar mai ales este prieten al copiilor”. Patriarhul a spus că în această perioadă copiii îl confundă adesea pe Moş Nicolae cu Moş Crăciun. „De fapt, Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, iubirea milostivă a lui Dumnezeu Care trimite pe unicul Său Fiu în lume pentru mântuirea lumii şi această bunătate milostivă a lui Dumnezeu Tatăl este personificată de Moş Crăciun”.

„Cu alte cuvinte, Moş Nicolae este un fel de înaintermergător al lui Moş Crăciun şi el este perceput de copii ca un sfânt milostiv, dăruitor, un prieten discret. Este un om al faptelor bune făcute cu discreţie”. Potrivit Preafericirii Sale, Sfântul Nicolae a devenit în istorie „simbolul generozităţii”, al unei civilizaţii care pune accent în primul rând pe „bunătatea sufletului”.

„El nu a fost un mare teolog, dar teologia sa este o teologie a iubirii milostive arătate prin fapte bune, imediate, concrete”, a subliniat Patriarhul. Patriarhul Daniel a slujit de Sfântul Nicolae la Paraclisul Reședinței Patriarhale.

Un sfânt popular

În cuvântul său, Părintele Patriarh a afirmat că sfântul cinstit în 6 decembrie a devenit popular în Răsărit, dar şi în Apus.

„În anul 1087, pentru a nu fi capturate şi profanate de musulmani, sfintele sale moaşte au fost mutate de la Mira Lichiei la Bari în Italia, unde se află şi astăzi în biserica Sfântul Nicolae”. Patriarhul a amintit că la biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou din Bucureşti se află un fragment din mâna Sfântului Nicolae, care a ajuns acolo prin dărnicia domnitorului Mihai Viteazul.

Sfântul Nicolae este şi cel mai popular sfânt din Bucureşti, a adăugat Patriarhul României.

„În Bucureşti se află aproape 30 de biserici care au hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, o sfântă foarte milostivă şi ea, dar numărul bisericilor dedicate Sfântului Nicolae sau puse sub ocrotirea sa, fie primul, al doilea sau al treilea hram, este mai mare. Numai în oraşul Bucureşti, fără împrejurimi, se află 44 de biserici puse sub ocrotirea sfântului Nicolae”.

„Acest lucru se explică prin faptul că bucureştenii au înţeles că esenţa vieţii creştine este bunătatea inimii, iubirea smerită şi milostivă sau iubirea darnică. Oraşul Bucuriei, cum s-a numit în secolele trecute, în limba greacă, oraşul Bucureşti, este un oraş al bucuriei în măsura în care rămâne un oraş al milosteniei, al binefacerii, al iubirii milostive”.

„Să ne rugăm Sfântului Nicolae să ne ajute să fim şi noi milostivi. El ne îndeamnă să pregătim peştera trupului şi ieslea sufletului ca să putem primi pe Hristos”.

Ne putem pregăti prin rugăciune mai multă, spovedanie şi împărtăşire mai deasă cu Sfintele Taine, a spus Patriarhul.

El i-a felicitat pe cei peste 800.000 de români care îşi serbează onomastica de Sfântul Nicolae.

„Le dorim ani mulţi cu sănătate, mult ajutor de la Dumnezeu şi multă bucurie, spre săvârşirea faptelor bune şi spre dobândirea mântuirii”. La predică, Patriarhul Daniel a făcut referire şi la Evanghelia Duminicii a 27-a după Rusalii, care prezintă Tămăduirea femeii gârbove. Patriarhul a numit-o pe această femeie „un model de credinţă întru răbdare”.

„Nu a cerut nimănui nimic, ci doar întru răbdare s-a rugat, asculta cuvântul Domnului din citirea Sfintei Scripturi şi se ruga împreună cu obştea sau comunitatea sinagogii”.

„Mântuitorul Iisus Hristos vindecă pe această femeie nu pentru că cineva L-a rugat, nici femeia, nici mai marele sinagogii, ci Hristos Domnul prin iubirea Lui milostivă cunoscând sufletul drept al acestei femei gârbove şi cunoscând răbdarea ei întru credinţă i-a ridicat sarcina cea grea a acestei neputinţe”. După vindecare, ea a arătat multă recunoştinţă şi devine „dascăl al recunoştinţei”. Evanghelia ne cheamă să ne ridicăm din „gârbovenia sufletului”, a spus Patriarhul, pe care adesea o aduc ispitele venite de la diavol, neputinţele sufleteşti şi trupeşti, gârbovenia adusă sufletului de păcat care devine o povară asupra sufletului, nu-l lasă să se ridice suficient spre a-L lăuda şi a-I mulţumi lui Dumnezeu.

„Evanghelia este una a milostivirii şi ea ne arată că binele trebuie săvârşit în orice vreme”, a afirmat Preafericirea Sa.

Sursa: basilica.ro

Citește despre: