Părintele Patriarh Daniel va sfinți Paraclisul Mănăstirii Antim din București

Arhiepiscopia Bucureştilor

Părintele Patriarh Daniel va sfinți Paraclisul Mănăstirii Antim din București

    • Paraclisul Mănăstirii Antim
      Mănăstirea Antim din București

      Mănăstirea Antim din București

Miercuri, 27 septembrie, Părintele Patriarh Daniel va săvârși slujba de sfințire a Paraclisului Mănăstirii bucureștene Antim.

Resfințirea lăcașului de cult va avea loc în urma unor ample lucrări de renovare desfășurate începând cu anul 2016, conform basilica.ro.

Renovarea s-a realizat prin întărirea fundațiilor, înlocuirea acoperișului, a tâmplăriei și a pardoselii, precum și a sistemelor electric și termic. Tot în acea perioadă a fost începută restaurarea întregului mobilier și a icoanelor catapetesmei.

Între anii 2022-2023 a fost restaurată integral pictura murală, cu sprijinul Primăriei Sector 5 București.

Manifestarea va avea loc în contextul sărbătorii ctitorului, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

Programul sărbătorii:

Marți, 26 septembrie, începând cu orele 17:00 va avea loc Privegherea închinată Sfântului Antim, în biserica mare a mănăstirii.

Miercuri, 27 septembrie:

  • Ora 7:30: Acatistul și Ceasurile;
  • Ora 9:30: Sfânta Liturghie oficiată de către Preasfințiții Părinți Varlaam Ploieșteanul și Paisie Sinaitul, Episcopi vicari Patriarhali, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, pe podiumul din fața bisericii mari;
  • Ora 11:30: Predică a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel;
  • Ora 12:00-13:00 – Târnosirea paraclisului istoric oficiată de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Paraclisul Mănăstirii Antim

Paraclisul închinat Sfinților Visarion, Atanasie, Haralambie și Clement a fost început de către Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul în anul 1715 și terminat în 1760 de către boierul Matei Ruset, cu familia. În spațiile din jurul paraclisului au funcționat de-a lungul secolului XIX primul seminar din București, Arhivele Statului și un mic orfelinat.

A fost restaurat de către episcopii Argeșului Iosif (în 1812) și Climent (în 1863). Între anii 1950-1951, prin grija vrednicului de pomenire Patriarh Justinian Marina paraclisul a fost pictat în frescă de către pictorul Dimitrie Nicolaide, cu ucenicii, și a fost realizată o nouă catapeteasmă la Atelierele Mănăstirii Plumbuita.

În anul 1964 a fost ridicată o nouă turlă, de zid, pictată în întregime de Arhim. Sofian Boghiu. În 1996 pictura paraclisului a fost restaurată, slujba de resfințire fiind săvârșită de către Patriarhii Teoctist al României și Ilie al Georgiei. De-a lungul anilor, paraclisul a servit ca spațiu pentru săvârșirea sfintelor spovedanii și a altor slujbe misionare pentru credincioşi.

Citește despre: