Părintele Proclu Nicău, de patru ani în Ceruri

Arhiepiscopia Iaşilor

Părintele Proclu Nicău, de patru ani în Ceruri

    • Părintele Proclu Nicău, de patru ani în Ceruri
      Foto: Părintele Proclu Nicău, pustnicul din Mitocu Bălan (județul Neamț)

      Foto: Părintele Proclu Nicău, pustnicul din Mitocu Bălan (județul Neamț)

Joi, 28 ianuarie 2021, se împlinesc patru ani de când părintele Proclu Nicău, pustnicul din Mitocu Bălan (județul Neamț), a trecut la Domnul.

Părintele Proclu, pe numele de botez Gheorghe, s-a născut pe data de 13 noiembrie 1928, în satul Mitocu Bălan, județul Neamț. A fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț, la data de 1 noiembrie 1948. A fost trimis în 1949, împreună cu alți viețuitori ai Sihăstriei, la Mănăstirea Slatina, pentru revigorarea vieții monahale de aici.

Părintele a ucenicit pe lângă mari stareți ai monahismului românesc: arhimandritul Cleopa Ilie și ieroschimonahul Paisie Olaru. Experiența duhovnicească a părintelui Proclu s-a îmbogățit și prin viața sa de retragere. După Decretul 410 din 1959, cu binecuvântarea părintelui Cleopa, duhovnicul său, părintele Proclu a ales viața de liniște. Zeci de ani, părintele a trăit în simplitate, într-o căsuță de la marginea satului Mitocu Bălan.

Ne-a lăsat moștenire tuturor învățăturile sale aparent simple, dar pline de substanță teologică. „Foarte mult ajută, când te-ai pune la rugăciune, să nu ai nimic cu nimeni. Şi a trece cu vederea neajunsurile altora. Adică, neajunsurile care nu vatămă pe alţii. Ştii? Dacă cineva m-a ocărât, ştii, cam de acestea. Dacă m-a ocărât cineva, nu trebuie să mă răzbun. Să mă rog pentru el, ca Bunul Dumnezeu să-l mântuiască, să-l ierte, aşa”, spunea părintele, îndemnându-i neîncetat pe toți cei care îi călcau pragul și cereau povață.

Ne rugăm ca Hristos, Mântuitorul lumii, să-l odihnească în ceata sfinţilor, unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viaţa cea fără de sfârşit.

Veşnica lui pomenire!

Citește despre: