Părintele protopop de Rădăuți a trecut la cele veșnice
Părintele Petru Lupăștean Barfă, protopopul Protoieriei Rădăuţi, a trecut la cele veșnice în dimineaţa zilei de 8 septembrie 2020. Părintele Petru a pierdut lupta cu viaţa pământeană, plecând la ceruri în dimineaţa sărbătorii Naşterii Maicii Domnului, zi în care este și hramul bisericii pe care a ctitorit-o la Milişăuţi.
Născut la data de 23 noiembrie 1959 în satul Iaslovăţ, judeţul Suceava, Petru a fost al patrulea din cei cinci copii ai familiei Ion şi Magdalina Lupăştean Barfă. A urmat cursurile Şcolii Primare şi Gimnaziale din Iaslovăţ, după care a urmat cursurile Seminarului Teologic de la Mânăstirea Neamţ, absolvindu-l ca şef de promoţie în anul 1981. În 1994 a absolvit cursurile Facultăţii de Teologie din Iaşi. În 1981 s-a căsătorit cu Coca Iavorenciuc, cu care a avut doi copii, Bogdan şi Gabriela.
A fost hirotonit preot în anul 1982 pe seama Parohiei Iaslovăţ, unde a slujit ca preot paroh până în anul 1990. Din anul 1990 a fost numit preot paroh la Parohia Milişăuţi, iar în anul 1994 a pus piatra de temelie la noua biserică parohială, care a fost sfinţită de IPS Părinte Arhiepiscop Pimen pe 17 august 2014.
Din anul 2009 a primit ascultarea de protopop al Protoieriei Rădăuţi. La începutul de drum ca protopop de Rădăuţi, părintele Petru ne-a mărturisit: „Mi-am propus câteva gânduri, în primul rând să reîntipăresc în memoria şi inima preoţilor din Protopopiatul Rădăuţi ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel - «Aşa să ne cunoască pe noi lumea, ca slujitori ai lui Hristos şi economi ai tainelor lui Dumnezeu» - deci vrem ca să purtăm haina preoţiei cu demnitate, într-o perioadă în care vedem că şi asupra Bisericii Ortodoxe apar fel de fel de furtuni, valuri, vânturi care ne lovesc din toate părţile, încercând să ne dezbine. Vreau să le insuflu preoţilor un nou gând de unire, de slujire, să purtăm haina acesta a preoţiei cu demnitate. Ne-am propus şi o să spun şi în şedinţele următoare care vor avea loc la sediul protopopiatului cu clericii: să dezvoltăm mai mult activitatea misionară în parohii, asta însemnând ca fiecare preot să-şi cunoască foarte bine situaţia din parohie şi să încercăm pe cât posibil, prin pastoraţie adecvată, să facem în așa fel încât să nu avem împotriviri contra Bisericii. De asemenea, referitor la problemele sociale, având în vedere că lumea trece printr-o perioadă de criză, o să încercăm în preajma sărbătorilor să aducem mângâiere, să facem programe foarte importante sufleteşti, spirituale cu copiii, cu tinerii. Încercăm de asemenea să avem o relaţie foarte bună cu autorităţile care sunt în sate şi oraşe, pentru a îndepărta gândurile acestea de dezbinare precum şi alte abateri. Eu, ca protopop, sper că Dumnezeu o să-mi ajute prin experienţa pe care o am ca paroh la Parohia Milişăuţi să insuflu preoţilor gândul acesta, să fim uniţi. Acesta este lucrul cel mai important, să ne facem slujirea preoţească în primul rând şi apoi celelalte, cum spune şi Mântuitorul «se adaugă nouă». Mulțumirea să n-o aşteptăm de la oameni, ci să avem ţinta finală, cum spune Sfântul Apostol Pavel: «lupta cea bună m-am luptat, călătorii am săvârşit şi credinţa am păzit». Să avem deci obiectivele acestea spre împlinire, Calea ştiind că este Hristos şi nu alta”.
Slujba înmormântării va avea loc mâine, 11 septembrie 2020, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Milişăuţi şi va fi săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. (Constantin Agafiței)