Părintele Vasile Cârdei de la Biserica „Învierea Domnului” a plecat la Domnul
Joi după-amiază, 27 iunie, părintele Vasile Cârdei, cleric îmbisericit al Bisericii „Învierea Domnului” din cartierul ieșean Dacia, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 86 de ani. Vineri, în capela parohiei, a avut loc o slujbă de pomenire, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
După slujba parastasului, Preasfinția Sa a transmis familiei și celor îndoliați un cuvânt de mângâiere:
Soarele apune pentru ca să răsară mai luminos, ca să încălzească, ca să dăruiască din lumina sa pe care Domnul a dat-o oamenilor spre călăuzire. Tot astfel, noi înșine, în drumul în care suntem, răsărim în această viață spre a duce mărturia noastră înaintea Domnului de darul pe care Domnul l-a pus pe pământ prin oameni, și părintele Vasile a avut acest dar de a călăuzi. În parohia în care a fost, în Parohia Borșa de lângă Vlădeni, a călăuzit oameni, a format oameni, încredințându-i de nădejdea învierii, botezându-i. Prin formarea acestora, prin dăruirea către ei, și-a împlinit rostul. Slujba de îngropare (care va fi săvârșită n.r.) este o încredințare a noastră și o mărturie în nădejdea învierii și a credinței pe care o purtăm, ca un om care și-a împlinit rostul până la capăt. Părintele și-a împlinit rostul pe pământ, va avea parte de Împărăția celor drepți, precum ne-a încredințat Domnul: „Adevărat, adevărat zic vouă: Cel ce ascultă cuvântul Meu și crede în Cel Care M-a trimis pe Mine, are viață veșnică și la judecată nu va veni, ci s-a mutat din moarte la viață”. Părintele a fost slujitor în vremuri grele, în vremuri de prigoană, în timpul comunismului, și a purtat în sufletului lui această credință, în nădejdea învierii. De aceea ne rugăm împreună, ca cele pe care le-a dus, cu greutate, poate cu scăderi, să-i fie iertate și lăsate de Domnul, pentru ca lumina Împărăției Cerurilor să o aibă deplină, să o aibă frumoasă, așa cum a împărtășit-o celor dragi.
Date biografice
Potrivit informațiilor transmise de Protopopiatul Iași I, părintele Vasile Cârdei s-a născut la data de 9 octombrie 1937, în satul Perieni, comuna Probota, județul Iași, într-o familie de credincioși, Neculai și Maranda. A fost cel de-al treilea copil din cei opt copii ai familiei.
A urmat școala gimnazială din Probota, în condițiile foarte grele din acele vremuri, școală aflată la 7 km de casa părinților. Începând cu anul 1953, alături de alți șase colegi din sat, urmează cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care îl va absolvi în anul 1958.
În anul universitar 1959 – 1960 este student în cadrul Institutului Teologic București, pe care îl părăsește neavând posibilități materiale. Cu toate acestea, finalizează studiile teologice la Sibiu. Ulterior ocupă diferite posturi de contabil sau învățător, în cadrul mai multor instituții de învățământ.
În anul 1964 se căsătorește cu Elena, cea care îi va fi alături pentru umătorii 60 de ani, și cu care are două fiice iubitoare, la casele lor, și care îi dăruiesc patru nepoți și trei strănepoți.
La 1 aprilie 1973 este hirotonit diacon, iar după o săptămână, pe 8 aprilie, este hirotonit preot pentru credincioșii Parohiei Borșa, comuna Vlădeni, județul Iași, care are două biserici, cea din satul Borșa și cea din satul Vâlcele. Slujește în aceste două sate vreme de 30 de ani, până la ieșirea la pensie, în anul 2003. În aceeași perioadă este, vreme de 12 ani, și casier al Protopopiatului Iași.
Investirea sa ca paroh în cadrul Parohiei Borșa este un vis împlinit din copilărie, copilul Vasile Cârdei dorindu-și toată copilăria și tinerețea să devină preot în satul natal al mamei sale, Maranda, pe care o iubea mult, și care se trăgea din acest sat. Și iată că ajunge un slujitor al Domnului, foarte iubit și respectat de enoriași. În toată perioada sa ca paroh oficiază 747 de botezuri, 345 de cununii și 510 inmormântări.
Din anul 2003, când se pensionează, suplinește pentru un an postul de preot paroh în satul vecin, Mihail Kogălniceanu, din comuna Țigănași, județul Iași. Ulterior, din decembrie 2004, este preot pensionar îmbisericit la Biserica „Învierea Domnului” din cartierul Dacia, alături de părintele paroh Ștefan Chiruță.
Trece la cele veșnice în după-amiaza zilei de 27 iunie 2024, liniștit, acasă, înconjurat de familie.