Parohia botoșăneană Cătămărăşti Deal, la ceas de sărbătoare

Arhiepiscopia Iaşilor

Parohia botoșăneană Cătămărăşti Deal, la ceas de sărbătoare

Credincioşii din localitatea botoşăneană Cătămărăşti Deal au găzduit duminică, 1 septembrie 2013, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv sfinţirea Bisericii cu hramul „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, ce a fost săvârşită de către Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Sărbătoarea a fost cu atât mai deosebită cu cât, alături de chiriarhul locului şi de preoţii slujitori la parohia botoşăneană, la slujba de sfinţire şi apoi la slujba Sfintei Liturghii, au participat zeci de preoţi, dar şi câteva mii de credincioşi de toate vârstele, ce au umplut până la refuz curtea lăcaşului de cult.

Duminica trecută, când Biserica noastră a marcat începerea noului an bisericesc, a fost zi de mare sărbătoare şi de o deosebită importanţă istorică pentru enoriaşii parohiei „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din localitatea botoşăneană Cătămărăşti Deal, care au participat în număr mare, alături de numeroşi pelerini, la slujbele religioase săvârşite cu ocazia sfinţirii bisericii parohiale. IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a fost prezent la sărbătoarea comunităţii din Cătămărăşti, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte şi arhim. Ioan Harpa, exarh de zonă Botoşani al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Lucian Leonte, protoiereu al Protopopiatului Botoşani, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a fost întâmpinat, la venirea în parohia botoşăneană, de numeroşi credincioşi de toate vârstele, îmbrăcaţi în costume tradiţional-populare şi având flori în mâini. Nu au lipsit bătrânii cu buciume, care au marcat, odată cu clopotele mănăstirii, momentul venirii Înalt Preasfinţitului.

După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire. Lăcaşul de cult a fost sfinţit prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de sfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o frumoasă scenă îmbodobită, au luat parte foarte mulţi credincioşi, care au stat şi la rând pentru a trece prin sfântul altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor judeţene şi locale.

„Astăzi lucrul mâinilor şi inimilor noastre a fost predat Mântuitorului“

După citirea Sfintei Evanghelii, a urmat cuvântul de învăţătură al Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, în care acesta a subliniat importanţa duhovnicească a zilei: „În această zi de 1 septembrie, calendarul Bisericii noastre este plin de cinstiri de sfinţi, dar şi de aduceri aminte de evenimente care au avut loc în istorie şi care au un impact asupra vieţii noastre, a celor care locuim astăzi, aici, în această lume. În primul rând, este Duminica a 10-a după Rusalii, după Pogorârea Duhului Sfânt. În al doilea rând, fiind 1 septembrie, după o veche tradiţie, este începutul anului bisericesc. În al treilea rând, astăzi creştinătatea îl cinsteşte pe unul dintre cei mai mari sfinţi ai săi, pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, dimpreună cu mama sa, Marta. Tot astăzi, Biserica îl cinsteşte pe Sfântul Dionisie cel Mic, întemeietorul erei creştine, dar şi pe Sfintele 40 de muceniţe din Adrianopol. Iar pentru noi, cei de astăzi, aici prezenţi, cea de-a cincea latură a sărbătorii este dată de sfinţirea acestei biserici. Iată, aşadar, cinci motive pentru care noi suntem astăzi aici; cinci buchete de flori pe care le aducem lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat, cinci raţiuni pentru care se cuvine să-I mulţumim lui Dumnezeu“.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea credincioşilor cu Sfintele Taine, părintele protopop Lucian Leonte a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus, la slujba târnosirii, în piciorul sfintei mese din altar. A urmat apoi cuvântul parohului din Cătămărăşti Deal, pr. Emanoil Vasile Creţu, în care a făcut referire la sfântul ocrotitor al parohiei pe care o păstoreşte: „«Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra credinţa şi neatârnarea ţării», spunea Sfântul nostru ocrotitor, Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Dând curs acestei chemări, am îndrăznit şi noi să ridicăm un lăcaş de închinare lui Dumnezeu, cu hramul celui ce şi-a dedicat viaţa slujirii lui Hristos şi apărării neamului nostru strămoşesc. Începută acum 20 de ani, prin punerea pietrei de temelie, astăzi lucrul mâinilor şi inimilor noastre a fost predat Mântuitorului să-l facă lăcaş al slavei Sale, poartă a Cerului şi corabie a mântuirii noastre“.

Pentru munca depusă la zidirea sfântului lăcaş, IPS Teofan i-a hirotesit pe preoţii Ştefan Holban şi Emanoil Vasile Creţu iconomi stavrofori, oferindu-le crucea, bederniţa şi brâul roşu, iar persoanelor care au avut o contribuţie mai deosebită la construirea bisericii şi a complexului parohial, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei le-a înmânat distincţii de vrednicie.

 

Prima biserică de mir din ţară închinată Sfântului Voievod Ştefan cel Mare

Biserica din Cătămărăşti Deal este prima biserică de mir din ţară închinată Sfântului Voievod Ştefan cel Mare. Parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“ din satul Cătămărăşti Deal a fost înfiinţată în anul 1997, prin desprinderea de parohia Ipoteşti. În anul 1993, pe 8 august, a avut loc sfinţirea temeliei bisericii de către PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Lucrările de zidire a bisericii au fost începute sub îndrumarea preotului Ştefan Holban, cu ajutorul membrilor Corpului militar 1130 al Şcolii de şoferi din Botoşani, care au zidit biserica până la acoperiş şi prin voluntariatul creştinilor din sat şi din comună. Proiectul bisericii a fost realizat de arhitecţii Demostene Botez şi Vasile Păsat. În luna martie 2004, pr. Ştefan Holban a ieşit la pensie, iar în data de 24 aprilie 2004, în Duminica Floriilor, a fost instalat noul preot paroh, Emanoil Vasile Creţu. Din 2004 s-au efectuat următoarele lucrări: zidirea turnului mic din faţa bisericii, tencuieli interioare şi exterioare, pictură murală în tehnica frescă, de către pictorul botoşănean Ioan Huţanu, dotare cu mobilier din stejar sculptat, pardoseală din marmură, încălzire pentru iarnă cu centrală pe gaz, candelabre, iluminare exterioară a bisericii, gard împrejmuitor din fier forjat şi piatră, construire complex parohial ce cuprinde trapeză, bibliotecă, casă parohială, casă mortuară şi anexe.

Citește despre: